DELA

”Insup stämningen av mörka skogar”

Det är torsdag kväll och på färjan från Kökar är varje bord upptaget och kön till serveringen lång. Jenny Lillqvist och Minna Aspnäs har lyckats få ett bord vid fönstret och framför dem ligger choklad, några böcker och halvätna smörgåsar.
Vart är ni på väg?
– Nu ska vi tillbaka till Mariehamn där vi ska hälsa på kompisar. Det har varit en lång dag så det ska bli skönt att komma hem och duscha nu, säger Jenny Lillqvist.
Vad gör ni annars då?
– Jag är färdig läkare och gör min AT-praktik i Västerås, men just nu har jag semester och åker runt och hälsa på folk. Senast var jag i Helsingfors och efter det här blir det Stockholm och sedan Göteborg och Way out West och efter det blir det vandring i norska fjällen, berättar Jenny.
– Jag studerar psykologi i Åbo och jobbar vid sidan om som konsult på en rekryteringsfirma. Jag har också semester och ska hälsa på min syster i Stockholm efter det här, sen blir det en tur till Spanien, säger Minna.
Och innan det?
– Innan det bodde vi i Österbotten, i Purmo och i Sandsund nära Jakobstad.
Vad har ni gjort idag?
– Vi tänkte passa på att besöka skärgården när vi hade möjlighet så vi tyckte en dagsfärd till Kökar passade perfekt. Vi har solat på klippor, besökt kyrkan och hembygdsgården.
Vad ska ni annars göra på Åland då?
– I morgon blir det väl att gå ut, vi såg att de har en indieklubb på Indigo, kanske det blir något sånt. Annars ska vi väl bara gå omkring och titta på Mariehamn och insupa atmonsfären.
När besökte ni Åland sist?
– För mig var det nog en Elevriksdag under sista året i gymnasiet, berättar Jenny.
Och slutligen: om vi vill turista i era hemtrakter, vad skulle ni rekommendera oss att se då?
– Stinasholmarna, eller Stinas holmar kanske det heter. Och Lostenen, Finlands största flyttblock kan man väl rekommendera. Annars är det väl bara att insupa stämningen av mörka och djupa skogar.

Sara Othman