DELA

”I dag tjärade jag mig själv”

Årets ålänning är Dagens ålänning!. Mannen går under namnet Rune ”Öra” Karlsson och är vaktmästare på deltid i tidningshuset. Med 298 röster vann han tidningen Ålands omröstning om Årets ålänning och blev hyllad med blomsterkvast av grannbladet. Han är lättintervjuad. Ställer själv första frågan:
– Hur känns det? Och jo. Det känns bra.
Bara bra?
– Nå, toppenbra då.
Du ser smutsig ut, du är ju alldeles brun i ansiktet.
– Ha, ha! Det är vanlig solbränna. Jag har varit ut till kobbarna och tjärat ner mig själv.
Öra Karlsson har alltså varit på sitt kära Kobba klintar för att tjära träskulpturen av den spanande lotsen, som han själv stått modell för. ”Storebror” som han kallar statyn är stor och bred och hela 2,15 meter hög.
Vad händer på kobbarna nu?
– Vi vårstädar och Titti Ström passade på att premiäröppna caféet i helgen. Hon sa att hon vägrade fara därifrån förrän en kaffegäst kom. Som tur är kom en karl i kanot, utan pengar förstås. Men fika fick han. Första gruppen kommer ut nästa veckoslut.
Smeknamnet Öra kommer från skolan. Han ansågs ha stora öron.
Öra Karlsson fick nyligen ta emot ett pris på 2.000 euro av Kulturfonden i Åbo för allt det ideella arbete han lagt ner på Kobba klintar.
Öra Karlsson är en kille som tar sig tid att prata bort en stund. Som en tjärdoftande frisk fläkt dyker han upp på Nya Åland, pratar om väder och vind, tipsar om stort och smått från den verkliga världen utanför tidningshuset.
Han är också killen som tagit hand om de sina. Mamma Anna och den lätt funktionshindrade tvillingbrodern Svante pysslar han om dagligdags.
– Jag tycker det är en skyldighet att ta hand om sina gamla föräldrar, säger han.
Nu är det dags att hälsa.
– Jag hälsar till alla som röstat på mig och till de 1.300 kobba-medlemmarna och tja, till hela Åland, ingen nämnd och ingen glömd.
Hum. Har du märkt att låset till toaletten här nere… Äsch, förresten, det tar vi en annan dag…

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax