DELA

”Fågelmat är det enda jag behöver”

Solveig Nordqvist från Finström Bergö skall besöka De gamlas hem. Hon berättar att hennes make Edvin, som gick bort i höstas, bodde där de sista åren och på så sätt blev hon bekant med flera av de boende där.
– Och nu skall jag dit och läsa Viktor Rydbergs ”Tomten”. Jag har gjort det flera gånger.
Vilken fin tradition! Hur firar du annars julen?
– Juldagen är jag med mina fem söner – Bertil, Vidar, Jonny, Sven-Erik och Peter och deras familjer. Vi blir nog runt tjugofem om alla kommer.
Var hålls festen?
– På Södergårds hemma i Bergö. Jag var värdinna där innan jag gick i pension. Nu har Bertil tagit över gården och jag bor en bit därifrån.
Vad vill du ha i julklapp?
– Fågelmat är det enda jag behöver, sade jag till mina söner. Jag har så mycket fåglar på gården att det är otroligt. Talgoxarna satt och väntade i björken redan innan jag satte upp fågelbordet i år. Det är sidensvansar, hackspettar, domherrar och gulsparvar, och de tycks äta allt. I år har jag redan bjudit dem på trettio kilo fågelfrö, plus havre och fett.
Gör litet reklam för din hembygd! Varför skall turister besöka Bergö?
– För att det är så väldigt vackert på sommaren. Vi har en midsommarstång och ett utkikstorn, och uthyrningsstugor. Fiskelaget har en dansbana som det lånar ut till midsommaren, eller annars också om det behövs.
Hur har ni klarat vintern hittills?
– Det är inga problem alls. Plogningen har fungerat bra.
Och vem vill du hälsa till?
– Jag önskar släkt och vänner god jul.

Text & foto:

patrik.dahlblom@nyan.ax