DELA

”Drömt att få komma till skärgården”

Dagens ålänning heter Wilhelmiina Saikkonen och är 38 år. Hon bor på Brändö Lappo sedan tre månader tillsammans med sin man Niklas Nylund och sina två kattor Miska och Omega. Under vintermånaderna bor det ungefär 40 personer på Lappo.
Hur hittade du till Lappo?
– Jag var här förra sommaren alltså 2010 och jobbade på restaurangen i tre veckor och min man var här i två veckor, och när vi kom tillbaka till Tammerfors så ringde vi till Erik Ohlson i Lappo. Där det visade sig att det fanns jobb på Lappo handelslag, där jag jobbar, och på posten där min man jobbar.
Trivs du på Lappo?
– Jag trivs jättebra och det finns otroligt snälla människor här, jag har alltid drömt att få komma till skärgården.
Har du hand om hela butiken?
– Jag är föreståndare så jag arbetar för handelslaget.
Hur går det i hop med en så liten befolkning?
– Det är ju inte bara Lappo bor som handlar utan det kommer även folk från Asterholma och Björkö hit och handlar. Det är lite lugnare nu på vintern men på sommaren är det fullt upp. Det finns 100 båtplatser så under juni och juli går det som bäst.
Vad har du för intressen?
– Fotografera mest, håller på med en utställning till Skärgårdsmuseet här på Lappo just nu, och skriver dikter till barn. Jag lagar också smycken av återanvänt material och så studerar jag konsthistoria i Åbo via internet.
Hur länge har du fotograferat och vad?
– I åtta år, det är mest djur och natur som jag fotograferar. Naturen är så vacker här att ta kort av.
Och till sist vem skulle du vilja hälsa till?
– Till alla på Björkö, Lappo och i Asterholma.

Sara Berne