DELA

”Det var lite en chock att komma tillbaka”

Dagens ålänning hittar vi bland hyllorna på Mariehamns stadsbibliotek. Det är Sandra Eriksson, 22 år, som står och tittar på böcker i hyllan för etnologi och folklivsforskning.
Hej, vill du vara dagens ålänning?
– Nja, jo det kan jag väl, men jag är ingen riktig ålänning. Jag är från Västerås, jobbade här i somras och är nu tillbaka och hälsar på pojkvännen.
Vi besluter gemensamt att hon ändå får räknas som ålänning idag.
Vad sysslar du med till vardags?
– Jag är arbetslös. I somras jobbade jag på Club Marin och på Äventyrsgolfen. Det var lite en chock att komma tillbaka nu, det är ganska dött här. I somras var det tryck. Det är väldigt stor skillnad. Men ni har ju i alla fall biblioteket, det är väldigt fint.
Kanske du kunde tänka dej att flytta hit permanent?
– Kanske inte riktigt. Det vore perfekt att bo här på sommaren och i Västerås på vintern. Jag och pojkvännen har inte löst det där riktigt, men än så länge funkar det bra. Det går ju mycket båtar.
Vad har du annat för intressen?
– Jag har sysslat en del med hantverk tidigare. Jag har gått en skola för re-design, det vill säga återanvändning av gamla saker.
Nu blir hon ivrig när hon berättar.
– Det är jättebra med Åland att sopsorteringen är så bra. Det går väldigt enkelt att sortera. Så är jag väldigt nöjd och överraskad över det stora utbudet av ekologiska varor som finns i butikerna och café Bönan är ett otroligt fint ställe!
Hälsa åt någon vill hon inte alls. Hon bara skrattar, inte ens pojkvännen får en hälsning. Kanske han är väldigt hemlig.

Text och foto: