DELA

”Bättre busstrafik vore bra”

Vi träffar dagens turister, de solbrända väninnorna Anita Grönfeldt och Marianne Lundberg, på busshållplatsen i Finström Godby. De är på väg tillbaka till Stockholm och Upplands-Väsby efter en vecka hos Anita Grönfeldt i stugan i Saltvik Kuggvik. De har tid till en intervju trots att båda tittar sig oroligt över axeln efter bussen.
Hur länge har ni varit på Åland?
– Jag har varit här sedan 1959, säger Anita Grönfeldt och skrattar.
Det visar sig att hon kommer till Åland en vecka varje sommar.
– Och jag är här för att hälsa på Anita, säger Marianne Lundberg.
Vad får man inte missa om man kommer till Stockholm?
Svårt att säga, jag är ju inte turist i Stockholm. Men Gamla Stan borde man väl se, tycker Marianne Lundberg.
Hur har Åland förändrats under de här åren?
– Det är mycket som har förändrats. Vägarna har blivit bättre och affärerna har blivit större. Men turisterna skulle behöva busstrafik med avgångar lite oftare, man blir så beroende av bilen. Om man vill äta och dricka gott på båten hit får man ta taxi. Det skulle behövas lite mer konkurrens mellan matbutikerna också, priserna är ganska höga. Förr kunde man åka till Åland för att handla billigt, nu är det nästan tvärtom, att ålänningarna åker till Sverige för prisernas skull, fortsätter Anita Grönfeldt.
Men ni kommer ändå tillbaka?
– Ja, så klart! Det är ju underbart här. Det är mycket finare här än på Gotland där min dotter har en stuga. Gotland är väldigt fullt på sommaren. Här lever vi sommarliv, sitter och läser i våra solstolar. Jag löser mycket korsord också, avslutar Anita Grönfeldt.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax