DELA

”Alla dagar säljer jag något”

Hon sitter i Mariehamns kommersiella hjärta, mitt i Sittkoffs, med en sticksöm i handen och färdiga alster, sockor, vantar, benvärmare och annat i högar. Allt är till salu. Hon börjar likna en institution. Hon har blivit ett trevligt inslag i gatubilden.
Anja Hagman har hittat en rolig sysselsättning, ett sätt att träffa folk och ett sätt att dryga ut pensionen. Allt i ett.
Får du mycket sålt?
– Ja, alla dagar säljer jag något och hade jag inte varit här, utan bara suttit hemma, då hade jag ju inte sålt något, konstaterar hon.
Är du här alla dagar?
– Nej, onsdagar och torsdagar, har jag bestämt mig för. Och därtill säljer jag på speciella marknader som inför jul och påsk. Det här är mitt sociala liv. Jag mår bättre både fysiskt och psykiskt när jag varit här.
Men nu till sommar säljer du väl inga vantar och sockor?
– Jodå, båtmänniskor och stugmänniskor behöver varmt året om.
Hur länge har du varit pensionär?
– Det blir fem år.
Jag minns att du startade ”Vem är vem” i Nya Åland då du arbetade på museet och arkiverade gamla bilder.
– Jo, det var min idé. Och serien lever ännu och är omtyckt. Och jag vet ju att det finns massor av bilder med folk som skulle behöva identifieras. Det är roligt med de gamla bilderna i tidningen för äldre som känner igen sig och viktiga att visa för de unga, det blir lite hembygdskunskap.
Nu får du hälsa.
– Jag hälsar till alla jag känner och till May och Edgar som ska fara till Florens, med önskan om en trevlig resa.

text&foto

kiki@nyan.ax