DELA
Foto: Harriet Tuominen

Så blir du av med bladlöss

Har du fått ett jobbigt krukväxtangrepp? Lugn, det finns många miljövänliga, beprövade knep för att bli kvitt ohyran i grönskan.
Bloggen Husmorstipset listar några.

1. Coca-Cola.

Lägg Coca Cola eller någon annan söt juice i en sprayflaska och spraya sedan växten. Sockret från drycken skapar ett klibbigt lock som förhindrar bladlössens rörelse, hindrar dem från att matas och i slutändan dödar dem. Upprepa proceduren beroende på attackens intensitet och vädret.

2. Tvål eller såpa

Tillsätt 50 milliliter tvål till 4 liter vatten. Du kan också använda diskmedel istället för tvål. Lägg sedan blandningen i en sprayflaska och spraya växten väl.

3. Tobak

Ta 400 gram tobaksblad och häll med 10 liter varmt vatten. Lämna tobak i vattnet i 3 timmar för att frigöra ämnena och sila sedan väl. Applicera vätskan på den infekterade växten för att ta bort bladlössen.

4. Aska och tvål

Lägg 300 gram träaska i 10 liter vatten och sedan koka blandningen i 25 minuter. Efter att blandningen har svalnat. sila den och tillsätt sedan 50 gram tvål. Rör om blandningen och spruta sedan växterna med den.

5. Bakpulver

Tillsätt en tesked bakpulver och en tredjedel av en kopp olivolja till en kopp vatten. Blanda ingredienserna väl och spraya dem sedan på de angripna växterna. Kombinationen av olja och bakpulver smälter bladlusens ägg och ägg och dina växter är säkra.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp