DELA

Volleybollen ungdomssatsar

VOLLEYBOLL. Nu kraftsamlar Ålands volleybollförbund för att sporten ska få spridning.
I samarbete med Jomala IK och skolorna ska eleverna erbjudas träning och turneringsspel det kommande läsåret.
– Målet är att skapa en volleybollkultur, säger JIK-tränaren Sebastien Bougeatre.
Smygstarten ägde rum redan förra hösten.
Då fick eleverna i Vikingaåsens skola stifta bekantskap med volleyboll under några JIK-ledda träningspass.
Det här läsåret utvecklas projekt ungdomsvolley till att innefatta fem åländska skolor (se faktaruta intill artikeln). Eleverna (som är mellan 10 och 12 år) drillas i kidsvolley – där de får lära sig spelets grunder – och för de som är mellan 13 och 15 år det ”vanlig” volleyboll som gäller.


Pilotprojekt i fjol
– Vissa skolor har varit i gång med sin träning sen i början av september, medan andra bara har tränat i ett par veckor och ytterligare någon väntar på att få börja, säger Sebastien Bougeatre.
Jomalas huvudstränare kom till Åland i september i fjol och sedan dess funderat på ett koncept som kan få volleybollen att växa.
– Det var svårt att sätta i gång något projekt i fjol när allt var så nytt för mig. Vi testade lite i Vikingaåsens skola i fjol och fick bra respons där. Nu vill vi fortsätta med att försöka bygga upp en volleybollkultur på Åland. Det är viktigt inte minst för Jomala IK att vi blir bredare och har juniorspelare som kan fylla på uppåt, säger Bougeatre.


Turneringsspel
Tanken med den nya satsningen på ungdomsvolleybollen är att eleverna också ska få spela matcher i en handfull turneringar skolorna emellan under läsåret.
– Vi siktar på att han en fyra, fem turneringar. Den första kanske redan i slutet av oktober. Jag tror att det är viktigt att barnen har något att se fram emot, att träningen leder till någonting, säger Sebastien Bougeatre.
– Jag kan gå till mig själv; när jag var elva år spelade jag fler matcher på en säsong än mina två A-lag här gör tillsammans. Det är viktigt att spela matcher och lära sig grunderna från tidig ålder.

oskar.magnusson@nyan.ax