DELA

”Var rädd för att dö”

SIMNING. En skrev historia.
En annan kämpade ”för livet” efter en tung skadeperiod.
En tredje grämde sig över en missad medaljchans.
Ålandstrion på kortbane-FM i Esbo tog med sig olika erfarenheter hem.
Erica Granesäter tog ett träningsbrejk i somras, och efter återkomsten i höst har skadeproblemen kommit slag i slag.
Den krånglande ryggen har gjort uppladdningen inför kortbane-FM i Esbo – som avslutades i går – till att annat än optimal.
Två sträckor ställde Granesäter upp i: 50 och 100 meter fjäril.
Efter torsdagens 30.26-notering och 35:e plats på 50 fjäril simmade hon den dubbla sträckan på lördagen, klockades för 1.06,93 och slutade på 30:e plats i försöken.
– Tiden var väl sådär. Jag har ett personbästa på 1.03, så det var väl inget vidare. 50 fjäril brukar funka bra och även 200, men jag har problem med ”hundringen”. Jag gick ut försiktigt, och så gick jag försiktigt även hem. Jag hade kunnat satsa mer, men jag var rädd för att dö tror jag, säger Erica Granesäter.
Det låter dramatiskt?
– Ja, skratt. Men man blir lite feg när förberedelserna har varit som de har varit. Jag måste ta itu med 100 fjäril och få mer mental styrka på sträckan. Den har alltid varit min akilleshäl. Men sett över båda sträckorna är jag ändå nöjd. Det var skönt att hitta på tävlingskänslan igen.
Gustav Carlsson inledde FM starkt med en elfte plats på 200 frisim, men dippade något i de övriga loppen i mästerskapets slutskede (se faktaruta här intill).
Mest sved den missade pallplatsen i 4×200 meter frisim för Carlssons lag RaisU.
Åboklubben hade femte bästa tid inför finalen, men ålänningen Carlsson trodde på medalj.


Thurin elva i epilogen
Trots att RaisU förbättrade sin kvaltid med tre sekunder blev det en femteplats, drygt tre sekunder från Tatu Miehet på bronsplats.
– Första två dagarna av FM var bra för mig. 200 fritt är personbästa med två sekunder. Men det tog mycket energi från mig tydligen, jag är lite irriterad att jag inte fick till det bättre på 100 fritt (29:e bästa simmare). Men nivån på FM var riktigt hög i år, och det som är surt är väl att vi inte räckte till på 4×200. Jag trodde att vår tid skulle räcka till medalj, säger Gustav Carlsson.
Julia Thurin var sist ut av ålänningarna och rundade av sitt FM med sin femte distans (200 meter frisim) under söndagen som gav en fin elfteplats.
– Jag är jättenöjd med både 100 och 200 fritt. 100 för att det var under minuten som var en drömgräns, och 200 för att det var en så bra avslutning på mitt FM. Jag känner att orken är bra, men det märks att man tappar lite i fokus ju fler dagar som går på ett FM, säger Thurin.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax