DELA

Snöpligt slut när Okodugha gjorde JIK-debut

FOTBOLL. Ekhiabhi Okodugha bytte från lokalrivalen FC Åland till Jomala IK mitt under brinnande säsong.
I lördags debuterade ”Oku” när JIK tappade segern mot JyTy i den 89:e matchminuten.
– Spelmässigt okej. Men resultatet var inte 100 procent, säger mittfältaren.
25-årige Ekhiabhi ”Oku” Okodugha har hittat tillbaka på fotbollsplanen efter ett tre år långt skadehelvete.
I juni 2011 bröt han benet i en match för IFK Mariehamn, och sedan dess har varje dag varit en kamp för att komma igen som spelare.
Under vårsäsongen gjorde han comeback för FC Åland i Rikstrean och sänkte bland annat Jomala IK i derbyt.
Men i förra veckan bytte ”Oku” klubbadress från ett FC Åland som jagar seriesegern till ett Jomala IK som kämpar för sin existens.
– Vi har inte resurser att behålla spelare som vill ha pengar. Tidigare gick han med på att spela gratis, men nu ville han ha betalt och det går inte för oss, säger FC Ålands tränare Alexander Semenov.


Spelade hela matchen
”Oku” själv är försiktig i sina uttalanden kring övergången till derbyrivalen.
– Om det är orsaken som FC Åland ger dig är det väl så. Hade jag en annan skulle jag berätta vad den var, säger Ekhiabhi Okodugha.
Nigerianen spelade 90 minuter för nästjubom JIK i lördags.
Simon Öström gav hemmalaget en tidig ledning på Vikingavallen i det viktiga mötet med bottenkollegan Jyty. Men i den 89:e minuten kvitterade JyTy vilket gör att Jomala fortsatt är näst sist i Rikstrean. På stopptid fick JIK straff, men Jonas Wredle brände den och 1–1 blev slutresultatet.
– Spelmässigt kändes det okej. Men resultatet var inte 100-procentigt för oss, säger ”Oku”.
– Det är svårt att säga något om laget. Jag ska göra mitt bästa för Jomala och så hoppas jag att vi klarar oss kvar i serien.
Hur blir det att möta dina gamla lagkamrater i FC Åland i derbyt på onsdag?
– Inga problem. Det är mina vänner.
Jomalatränaren Lennart Holmström gläds åt att FC Ålands ordförande Kristian Andersson släppte Ekhiabhi Okodugha med så kort varsel.
– Kristian är en fotbollsvän som lät honom gå utan karenstid som hade gjort att ”Oku” skulle ha missat derbyt. På samma sätt som vi släppte Jeremiah Helén till FC Åland utan att förhala övergången, säger Holmström som trots krysset mot JyTy ser positiva tecken i Jomalas spel.
– Killarna gjorde en väldigt fin fotbollsmatch. Det var bittert att inte få vinna, jag led med dem. Spelmässigt såg det riktigt bra ut men vi blev straffade i slutminuterna. Det har hänt fem gånger i år och sätter sig i huvudet på spelarna.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax