DELA

Skräckschema väntar IFK

FOTBOLL. I kväll spelar IFK kvartsfinal i Finska cupen mot Honka – och inleder mardrömsschemat med fem matcher på 14 dagar.
Då kritiserar Pekka Lagerblom finsk fotboll.
– Man borde tänka på spelarna, säger mittfältaren.
Vilan efter Jarosegern blev kortvarig för IFK Mariehamn.
Redan i kväll spelar laget igen när Honka står för motståndet i Finska cupens kvartsfinal på bortaplan. Tre dagar senare väntar Honka igen i ligan och på söndag rundar Grönvitt av veckan hemma mot FC Lahti. Lägg därtill två ligamatcher även nästa vecka innan landslagsuppehållet och bilden av ett av europafotbollens mest komprimerade spelscheman blir allt tydligare.
– Jag fattar inte vad grejen är med att vi på drygt sex månaders tid ska spela uppemot 40 matcher om man räknar in cupspel, när man i övriga Europa har nio månader på sig att komma upp i det antalet, säger Pekka Lagerblom med mångårig erfarenhet från tysk ligafotboll.


Sena återbud
– Man förstår varför finska spelare är slitna och skadade och kvaliteten är som den är. Det här är en fråga vi borde ta upp med förbundet inför nästa år. Det vore bättre att utöka ligan till 14 lag och köra dubbelmöten, fortsätter Lagerblom som gick av i halvtid mot Jaro med lättare känningar i ena benet.
Han var inte ensam i ett skadetyngt IFK. Inför matchen mot Jaro lämnade lagkaptenen Jani Lyyski sent återbud med feber och Petteri Forsell vilade sin onda fot. Dessutom skadade sig Alanzo Adlam i sitt inhopp som varade i tjugo minuter.
– Vi får se vilka som är tillgängliga mot Honka. Självklart måste vi vara smarta i vår matchning när matcherna kommer så tätt, men vi har spelare på bänken som kan leverera också så det ska vi klara, avslutar Lagerblom.

Oskar Magnusson