Rekordhelg för åländsk friidrott

FRIIDROTT. Under en fin helg för åländsk friidrott stack två prestationer ut:
Victor Jansson sprang som förste ålänning 60 meter under 7 sekunder – och Linn Gustafsson svarade för det andra åländska rekordet genom att gå under 9 sekunder på 60 meter häck.
I lördags sprang en ålänning för första gången under 7 sekunder på 60 meter. Under en tävling i Helsingfors noterades Victor Jansson för 6,99 i finalen och raderade därmed ut den tidigare rekordtiden på 7,03 som Jansson delade med Mats Boman. I finalen räckte Janssons tid till ett silver; den finske landslagsmannen på 110 meter häck – Joona-Ville Heinä – vann på tiden 6,93.
Linn Gustafsson hade även hon en fin lördag utanför Åland. I Sätrahallen i Huddinge sprang Gustafsson på 9,01 på 60 meter häck redan i försöken – vilket var 39 hundradelar bättre än Nathalie Janssons åländska rekord – och i finalloppet förbättrade hon sig ytterligare med en ny rekordnotering om 8,97. Linn Gustafsson höll sig sedan även väl framme på 60 meter slätt. Hennes 7,96 i seniorklassens B-final var nytt personbästa, och bara två hundradelar från Hanna Wiss åländska D17-rekord. Detta trots att Gustafsson totalt fick fyra maxlopp i benen under samma dag.
Både hon och Victor Jansson är aktuella för junior-FM i Helsingfors om ett par veckor.

Fyra tusendelar
Noterbart från friidrottshelgen i övrigt är Alexander Clemes 7,44 på 60 meter (räckte ej till final) i Huddinge, Andreas Henrikssons fjärdeplats i höjd i samma tävling med 1,94 samt 15-åriga Hannah Helins 13:e plats i damklassen på 800 meter.
I Eskilstuna hade IF Åland tre sprinters på plats. Isak Karlsson slutade tvåa på 60 meter i P19-finalen med tiden 7,43. Joel och Emil Thölix slutade fyra respektive femma i samma final. På 200 meter blev det en strid på tusendelarna mellan tvillingarna Thölix, där Joels 23,981 räckte till en tredjeplats före Emil som sprang på 23,985.