DELA

Lundberg slog världsrekordet

 


SIMNING. När IF Ålands elitsimmare gjorde upp i lördagens månadstävling var målet att simma bättre än världsrekordet.
– Gärna tidsmässigt, men framför allt i fråga om jämnhet, skriver IF Åland på sin hemsida.

Måns Lundberg klarade utmaningen bäst. Han simmade 1,49 procentenheter bättre än världsrekordet på 200 meter ryggsim
Utmaningen var enligt Hansén ett led i att få simmarna att simma smartare.
– Elitsimmarna fick i uppgift att planera sina lopp och disponera dem så att de höll en jämn fart genom hela loppet, och helst göra det bättre än världsrekordnoteringen på respektive sträcka.
Bäst på att genomföra sin plan var Frans Manelius. Han var bara 2,8 sekunder från sina på förhand uppgjorda mellantider. Manelius noterade också ett nytt personligt rekord på sträckan 200 meter frisim med 2.20,64. Fina resultat på 200 meter frisim gjorde också Ebba Donning som slog sitt personbästa med 16 sekunder och Sara Helling som slog sin tidigare rekordnotering med 4 sekunder.
Syskonen Lukas och Frida Karlsson gjorde fina resultat på 50 meter bröstsim. Båda satte nya personrekord, 40,94 för Frida och 34,85 för Lukas.
Det noterades dessutom två nya mastersrekord under tävlingen, Henrik Fagerholm på 200 meter frisim i åldern 35-39 år med 2.38,68 och Kjell Hansén på 200 meter bröstsim i åldern 40-44 år med tiden 2.56,30. Annika Aspholm var bara en tiondel över sin tidigare bästa notering.
Nästa tävling i kalendern är junior-FM som avgörs i helgen. Gustav Carlsson visade fin form inför den genom att på månadstävling slå sitt personliga rekord på 200 meter bröstsim med 5 sekunder. (ml)