DELA

Klart: ”Fyran” släcks under ishockey-VM

ISHOCKEY. Nu står det klart att svenska TV4 mörkläggs på Åland under ishockey-VM.
Förhandlingarna mellan Ålands Radio och kanalen kunde inte förhindra det.
– I och med att det blir svenska referat i Ålandskanalen från VM får vi vara tacksamma med den lösningen, säger Ålands Radio och TV:s vd Pia Rothberg-Olofsson.
I förra veckan skrev Nyan om att de svenska TV4-sändningarna från ishockey-VM i Vitryssland hotades på Åland.
Anledningen är att TV4 bara har sändningsrättigheter för den svenska marknaden, och eftersom Åland tillhör den finska får tv-tittarna i stället föja ishockey-VM via finska MTV3. Ålands Radio och TV har de senaste veckorna förhandlat med TV4 om en undantagslösning så att kanalen inte skulle behöva mörkläggas på Åland under de tider som matcherna spelas (VM pågår från den 9 till 25 maj). Men nu står det klart att TV4 släcks även på Åland.
– Vi har fört diskussioner ända fram till nu, men det gick inte att få TV4 att visa matcherna på Åland, säger Pia Rothberg-Olofsson.


Svenska referat
I stället kan de åländska tv-tittarna som vill följa Finlands Lejon ta del av MTV3:s sändningar som visas i Ålandskanalen med svenska referat.
– Där visas Finlands gruppspelsmatcher samt alla slutspelsmatcher i VM. Det är en lösning vi ändå får vara nöjda med, säger Pia Rothberg-Olofsson.
– Hade vi inte haft möjlighet att erbjuda svenska kommentatorer så hade det kanske gått att nå en lösning med TV4, men i och med att det ordnade sig så får vi vara tacksamma för det.

Oskar Magnusson