DELA

Efter FM-succén – nu gör Mattsson tävlingsdebut i Nordiska mästerskapen

BODYBUILDING. Först följde kroppsbyggaren Lucas Mattsson upp sitt FM-guld med en ny medaljsuccé.
Sedan stod det klart att han för första gången får tävla utanför Finland.
– Det blir en häftig upplevelse, säger 23-åringen inför NM på Island.
Lucas Mattsson har tränat på gym sedan 15-årsåldern.
Men det är först sedan ett par år tillbaka som han inledde sin tävlingssatsning på bodybuilding.
Att han hade slagit in på rätt väg fick han bekräftelse på redan under sitt första år som aktiv när han vann amatör-FM i bodybuildingens –80-kilosklass.
– Det gick väldigt bra det första året, och det sporrade ju en ännu mer. Men samtidigt är ju bodybuilding en personlig resa där jag hela tiden är ute efter att min fysik ska förbättras och bara det är i sig är motiverande, säger Lucas Mattsson.
Den gångna helgen ställde han återigen upp i amatör-FM i Helsingfors och tog brons.
– Sjävklart går man in för att försvara en titel. Men jag är ändå nöjd med min tredjeplats. Konkurrensen i år var stenhård med många rutinerade killar, säger Lucas Mattsson som placerade sig bakom Mikko Leppänen och Sami Maaniemi, båda från Helsingfors.
Att man tävlar på amatörnivå inom en idrott som bodybuilding är en sanning med modifikation.


Heltidsprojekt
För Lucas Mattsson handlar det om att få dygnet att räcka till för såväl timslånga fettförbränningspass och upp till tre timmar dagligen på gymmet som åtta timmar på jobbet som lagerarbetare. Kort sagt; leva och träna som ett proffs – minus pengarna.
– Det är ett heltidsprojekt och man måste tycka om sporten oerhört mycket för att orka. Man måste ta hand om kroppen 24 timmar om dygnet. Förutom all träning så väger jag min mat på grammet sju gånger om dagen när jag går på diet inför en tävling. Det krävs disciplin, helt klart. Men det gör det väl å andra sidan i alla idrotter. Skillnaden på amatörnivå är att man kanske inte måste vara lika noggran med kosthållningen i andra sporter.
Särskilt påfrestande är bodybuildingen inför en tävling.
Inför FM förra helgen hade Lucas Mattsson tillsammans med tränaren Ronnie Niemi från Vasa lagt upp ett träningsprogram och en diet som pågick i fyra månader.
– När man väljer att börja beror helt på vilket utgångsläge man har, vilken form man är i. Har man en lång diet kan matintaget vara lite högre eftersom man har längre tid att träna bort fettet. Men det finns inga enkla vägar och man blir aldrig fullärd, man hittar ständigt nya tekniker.
Blir det jobbigt mot slutet av en diet?
– Ja, man kan vara lättstörd då. Hungrig och irriterad. Som tur är har jag en förstående sambo (Janina Häger) som själv tränar och vet vad jag går igenom. Man är som en zombie de sista dagarna inför en tävling. Men det är värt det för kicken man får när man går upp på scen.
Och snart får Lucas Mattsson uppleva det där adrenalinpåslaget igen.
Den 1 november deltar han i de Nordiska mästerskapen i Reykjavik, tack vare sin pallplats i FM.
– Är jag i samma form som på FM så räcker det nog en bit. Det kändes som att FM höll riktigt bra klass, säger Mattsson som när en dröm om att en dag kunna försörja sig som proffs.
– Det är en väldigt lång väg att gå innan man blir proffs. Men man ska ju ha stora drömmar och ingenting är omöjligt.

Oskar Magnusson