DELA

BABY UNITED

FOTBOLL. Åland United har tappat mängder av rutin från fjolårets guldtrupp – och ersatt dem med i genomsnitt sex år yngre nyförvärv.
Nu ska nästa generations landslagsspelare försvara titeln.
– De kanske är oerfarna i livet, men inte när det handlar om fotboll, säger tränaren Gary Williams.
Att det är ett ungdomligt Åland United som ska försöka försvara ligaguldet står klart efter en titt här intill på Nyans sammanställning av truppens åldersstruktur.
Jämfört med 2013 års trupp (strax under 24 i medelålder) är årets trupp (21,5) ett par år yngre i genomsnitt. Ser man till att hälften av den 16 spelare starka truppen från 2013 lämnat laget och åtta nyförvärv anslutit blir föryngringsprocessen än tydligare hos de finska mästarna.
Förutom att trotjänare som Maiju Ruotsalainen, 29, Janelle Cordia, 26 och Frida Thilén, 24, gjort sitt i ÅU har klubben även tappat mängder av landslagsrutin i Tiina Saario, 31, och Jaana Lyytikäinen, 30, som båda spelade EM för Finland i somras. Medelåldern på de åtta spelarna som slutat i United är 26. Medelåldern på de åtta nyförvärven är drygt 20 år (20,25).
Sex år mindre rutin i genomsnitt, alltså.
Men inte när det handlar om kapacitet, menar tränaren Gary Williams.


Utmaning
– Det kommer att bli ett spännande år. Jag gillar egentligen inte att jämföra lag, men om man ser till att fjolårets trupp hade mer rutin så har årets Åland United en större potential, säger Willams.
Bland nyförvärven märks spännande framtidsnamn och landslagsspelare i Marianna Tolvanen, 21, Nora Heroum, 19, Ella Vanhanen, 20 och Emilia Iskanius, 19.
– Visst, när det gäller livserfarenhet har vi många spelare som är för unga för att ha hunnit samla på sig massor av det. Men när det kommer till fotboll har flera utav dem redan varit landslagssmässiga under en lång tid, så när det gäller själva spelet saknas inte rutin.
Gary Williams ser en utmaning för årets Åland United i hur man som lag ska minska gapet mellan livserfarenhet och fotbollsrutin och därigenom nå resultat på planen.
– Spelarna måste börja tänka som systrar och vara redo att kämpa och dö för varandra ute på planen. Det är vad livserfarenhet gör med ett lag. Ser man till en spelare som Tiina (Saario) så hade hon förmågan att påverka spelet eftersom hon hade spelet ligafotboll under lång tid och var inte skrämd av den miljön. Vi måste hjälpa våra nya, unga spelare att känna samma sak nu när ligan börjar, säger Williams.
– Och vi har spelare som kan göra det. Som Monica (Dolinsky) till exempel.
Ser du Åland United som favoriter till ligaguldet även i år?
– Jag ser oss som starka utmanare till titeln eftersom PK-35 ser bra ut och har en massa erfarenhet som inte vårt lag har. Vår potential är större än PK:s, men det handlar om hur snabbt våra spelare inte bara är bra individuellt, utan också lyfter sina lagkamrater. Det är en utmaning vi måste ta oss an och vi måste visa passion för att lyckas.
Hur stor är pressen som regerande mästare?
– Jag tänker inte så. Vi får inte glömma bort att vår trupp är till 50 procent ny. Och bara för att man sätter ihop några landslagsspelare så vinner man inte en liga. Det är inte riktigt så enkelt.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax