DELA

”Är Uefas förlängda arm”

…Tony Asumaa som var Uefas domarobservatör under Europa League-matchen mellan FK Partizan och Asterias Tripolis FC (1–1) i Belgrad i förra veckan.
Vad gör en domarobservatör?
– Jag är Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) förlängda arm och ska se till att allt går rätt till på domarsidan. Det gäller inte bara huvuddomaren, utan alla sex domare som numera ingår i teamen internationellt där det också finns två målområdesdomare. Förutom att kontrollera och bedöma domarnas insatser på planen fungerar jag också lite som deras coach.
Vad gör du efter matchen?
– Direkt efteråt har jag ett kort möte med domarna där jag går igenom det viktigaste från matchen. Men det får bara ta 20 minuter på sin höjd. När domarna just sprungit livet ur sig under en match är det inte så lätt att vara mottaglig för feedback.
Och sedan?
– Så skriver jag en rapport till Uefa om hur domarna skötte sig. Det handlar inte bara om att tala om vad som var fel och vad som kan förbättras, utan också om att lyfta fram de saker som domarna gör rätt och bra.
Du har själv dömt på internationell nivå. Hur gillar du rollen som domarobservatör?
– Jag tycker att det är ett bra uppdrag, ett förtroendeuppdrag. Jag brukar ha omkring sex matcher per år. Skillnaden jämfört med när jag dömde är att mitt jobb som observatör börjar när matchen är slut, men jag måste fortfarande vara lika fokuserad. Det är ju halvknepigt att hålla koll på sex stycken domare.
Saknar du att döma själv?
– Nej, inte alls. Jag vet hur mycket som krävs av domarna i dag rent fysiskt och mitt knä höll inte. Jag fick ändå döma internationellt i tio år och gjorde 86 matcher, så jag tycker det är skönt att inte behöva springa mer på plan.
Åldersstrecket för en Uefa-domare ligger på 45 år. Hur länge kan en kontrollant hålla på?
– Till man är 70. Så i teorin skulle jag kunna hålla på i 24 år till, men så länge lär det knappast bli (skratt).

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax