DELA

Alajääski debuterar i U19-landslaget

FOTBOLL. Det dräller redan av landslagsmaterial i Åland United.
Nu får Emilia Alajääski chansen i U19-sammanhang.
– Lite förvånande är det nog, säger ytterbacken.
Emilia Alajääski, 17, kom till Åland United från TPS i vintras.
Framfarten på högerbackspositionen för de finska mästarna har inte gått obemärkt förbi från förbundshåll, och i veckan får hon debutera i U19-landslaget.
Dubbellandskampen mot Island (som spelas i dag och på torsdag) i Eerikkilä är ett led i U19-landslagets förberedelser inför EM-kvalet i april.
– Det känns stort att få vara med här, man blir sedd på ett annat sätt känns det som, säger Emilia Alajääski.


U18 till vardags
I ett Åland United som redan har en kvintett A-landslagsspelare figurerar Alajääski i vanliga fall i U18-landslaget, men en skada på Nelli Nevalampi, 18, gör att hon nu får chansen av förbundskaptenen Marianne Miettinen.
– Visst, lite förvånad blev jag även om jag fanns med på reservlistan till en början. Man hoppas ju inte att man ska få chansen på grund av att någon blir skadad, men får jag speltid i någon av matcherna skulle det vara roligt, säger Emilia Alajääski.
– Mitt huvudmål i år är att fortsätta spela för U18-landslaget. Men så klart hoppas jag göra så pass bra ifrån mig nu att jag får chansen att också få spela kvalet med U19.


”Större självförtroende”
Under sina första två månader som Åland United-spelare menar Emilia Alajääski att hon redan har tagit flera steg i sin utveckling.
– Träningsgraden har ökat väldigt mycket för min del jämfört med tidigare. Det är en helt annan sak att få träna med så pass erfarna spelare som i United. Den största skillnaden är att mitt självförtroende har blivit större, för jag känner att jag har förbättrat mig på alla områden.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax