DELA

”Zumbafebern har nått Åland”

MOTION. Du har säkert sett den på TV-shop. Nu har den kommit till Åland – Zumba, den salsa-, merengue-, flamenco- and sambainspirerade träningsformen där du till främst latinorytmer bränner kalorier i en rasande takt. Minst sagt.
”Move shake, move shake..” Musiken strömmar ut ur högtalarna i Avancias stora sal.
Det är tisdagskväll och salen är full av dansentusiaster som skakar ben och armar och intar en pose misstänkt likt en som Elvis brukade göra.
– Nu fortsätter med Shakira-moves. Har ni roligt förresten?, ropar zumbainstruktören Maria Nygren.
– Jaaaa!, får hon till svar, från ett 40-tal danssugna i blandade åldrar.
Och strax därefter är passet över. En timme har bokstavligen dansat i väg väldigt fort.
– Zumbafebern har nått Åland, konstaterar Nygren.
Själv gick hon en kurs i höstas för att bli zumbainstruktör och föll pladask för träningsformen.
– Det är en gruppträningsform som är ösig, enkel och man märker att alla har roligt. Jag har step-klasser också och där är allas miner helt stela. Här är det tvärtom bara stora leenden. Det här är riktigt bra träning, alla andas och svettas mycket, men det är träning fast man nästan inte ens tänker på det. När man väl börjat kan man inte sluta, säger hon.


Skapades av misstag
Zumba skapades i mitten av 1990-talet av colombianen Albert Perez, personlig tränare och koreograf åt flera internationella popstjärnor. Därefter har zumba vuxit världen över i rasande takt.
Historien säger att Perez av misstag ska ha kommit på den här formen av träning när han skulle ha sin aerobics-klass men glömt musiken hemma. I stället fick det bli ett pass till de favoritskivor han hade i bilen. Och ur det föddes Zumba, som på colombiansk slang betyder att röra sig snabbt och ha kul.
– För mig är zumba dans och musik som kommer från lite var som helst. Kanske har formen sedan den kom till Europa blivit mer lite anpassad efter våra rytmer men det ska vara med betoning från Sydamerika, säger Maria Nygren.


Fullt hus
Ända sedan zumba introducerades här på Åland i december har det varit stor efterfrågan på platserna. Så fort passen är bokningsbara tar de slut och succén bara fortsätter.
En av dem som hakat på trenden är Maria Backlund. Det är andra gången hon tränar Zumba och intresset bara växer.
– Jag har provat många av de andra olika passen men de är inte lika bra. Det här är verkligen jätteroligt. För att vara säker på att få plats så bokar jag direkt när platserna släpps vid midnatt, säger hon.
Även för Susanne Olofsson var tisdagens pass hennes andra gång på zumba.
– Jag håller på med bollsporter och tränar på gym annars, men det här med zumba är något helt annat. Det är fri rörelse, man blir glad och det är inte så prestationsinriktat som många andra pass är, säger hon.
I kvällens Sportmagasin i Åland 24 testar reportern Karl-Adam Granskog den populära träningsformen. Missa inte det.
Text: MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478