DELA

Wiss mot sin landslagsdebut

FRIIDROTT. På lördag debuterar Hanna Wiss i landslaget när Finnkampen avgörs på Ullevi i Göteborg. Som medlem av stafettlaget får hon dessutom tävla vid sidan av seniorerna i direktsänd tv.
– Jag har inte vågat tänka på hur stort det är, säger hon.
Sverigekampen, eller Finnkampen, arrangerades för första gången år 1925. År 1970 fick ungdomarna sin egen kamp vilket nuförtiden utgörs av 17-åringar.
För Hanna Wiss,16, är det ett stort ögonblick att få delta. Mariehamnaren direktkvalificerade sig till landslaget efter ett lysande genomfört FM för 16-åringar där hon tog en guldtrippel på 100 meter, 300 meter och längdhopp. I Göteborg är det dock 200 meter och 400 meter samt den korta och långa stafetten som gäller för henne.
– Jag tänkte inte så mycket på det när jag var på FM, utan det var först i bilen hem som jag förstod vad det räckte till, säger hon på onsdagskvällen.
Hon genomför ett lätt träningspass på Wiklöf Holding Arena innan hon i dag tränar med sina landsmaninnor i Helsingfors.
– De har sagt att jag ska förbereda mig på att springa andra sträckan på 4 x 100 meter. Det är ofta den som är mest uthållig som ska springa där, så det känns skönt om de vill att jag ska göra det. Och så tycker jag om att springa raksträckor.

Ovan växlare
Hanna kan behöva den lilla möjlighet till gemensam träning som erbjuds.
– Jag har nästan aldrig gett pinne, jag brukar springa den sista sträckan, säger hon med ett skratt.
Ungdomsfinnkampen går av stapeln på förmiddagarna under helgen, med andra ord i stillhet från publikmassor och tv-sändningar. Men traditionsenligt springer stafettlagen sida vid sida med seniorerna på både lördag och söndag kväll på Ullevi.
– Jag har inte vågat tänka på hur stort det är. Det brukar vara fullsatt vid stafetterna – pirrigt!

Finland bäst
Hon har ännu inte läst in sig på sina motståndare, men har en aning om sina medtävlande.
– Hon jag springer 400 meter med (Emma Millard, reds anm.) har bättre pers än jag. Hon jag springer 200 meter med (Martina Mickos) har jag aldrig tävlat mot, hon tränar och bor i USA men tävlar för Esbo.
Det svenska motståndet känner hon alltså inte till, men fasar för att en tjej ska dyka upp.
– Det finns en 92:a som är helt otrolig, hon är under tolv sekunder på 100 meter! Så det kan nog bli hårt, jag räknar med tider runt tolv blankt.
Förra året var det de finska ungdomarna som var bäst i kampen hemma i Alberga. Då slog de blåvita killarna svenskarna med 106–93 och tjejernas segersiffror blev 105–96. Även historiskt har de finländska ungdomarna varit bäst i Finnkampen. Under de 36 åren tävlingen arrangerats har pojkarna vunnit 25 gånger och flickorna 22 gånger.
– Det ska bli jätteroligt att få ta på sig landslagsdräkten, säger Hanna Wiss.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax