DELA

Wiss inte med i förbundets träningsgrupp

FRIIDROTT. Finlands friidrottsförbund tog för givet att Hanna Wiss inte kan medverka i deras EM-träningsgrupp eftersom hon bor i Örebro.
– Jag är besviken över att de inte tog kontakt och frågade mig, säger Wiss.
Finlands friidrottsförbund presenterade i fredags en lista på 145 idrottare som ska ingå i en träningsgrupp vars mål är EM för 19–22-åringar. Åländska Hanna Wiss fanns inte med på listan.
– På listan finns bara sådana som bekräftat att de kan vara med på träningslägren, säger Kjell Krook, verksamhetsledare för Svenska Finlands idrottsförbund.
Krook tillägger att Wiss varit påtänkt för gruppen men att förbundet antagit att åländskan inte kommer att ha möjlighet att delta i gruppens träningsläger eftersom hon bor och studerar i Örebro.
– Men om hon kan och vill vara med så har hon alla möjligheter till det, säger Krook.
Förbundet talade inte med Wiss innan man upprättade listan men efter att Ålands radio uppmärksammat att hon inte fanns med ska man nu ta kontakt.
Jorma Kemppainen som är grenchef för sprint och hopp ska kontakta Frank (Ottesen, Wiss tränare reds. anm.). De får komma överens om vad Hanna kan vara med på, om hon kan och vill vara med.
Krook poängterar att Wiss chanser att komma med till EM är lika stora vare sig hon deltar i träningsgruppen eller ej.
– Det här är ju inte någon landslagsgrupp, bara en träningsgrupp.

Lite besviken
Wiss själv hade inte hört om EM-träningsgruppen förrän Ålands radio berättade om den för henne.
– På ett sätt förstår jag hur förbundet tänker men jag tycker ändå att de ska meddela mig innan de tar sådana här beslut. Jag är ju inte omöjlig när det gäller att ta mig iväg för att medverka i läger. Jag känner lite besvikelse över att de inte ringt eller mailat mig och frågat om jag kan vara med eller inte.
Hon tror dock att hon får lika bra träning i Örebro som hon skulle få på förbundets läger.
– Särskilt med tanke på att vi snart får en ny hall att träna i här. Det är främst med tanke på den sociala biten man kan ha nytta av lägren, man lär känna varandra bra under sådana tillfällen.
Wiss säger slutligen att hon inte ”tänker lägga sig ner och gråta” för att hon inte fanns med på förbundets lista.
– Om det blir så att de inte får se mig på de här lägren så vill jag ju att de ska se mig i sommar istället. Då får jag träna hårt för att sticka ut på tävlingar istället, säger hon.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax