DELA
Foto: Erkki SantamalaÅRSSJUA Hanna Wiss är sjua på finska årsbästalistan på 5,85. Emmi Mäkinen är i topp på 6,20. På 60 meter är hon tolva.

Wiss dubblerar på FM

FRIIDROTT. Hanna Wiss tävlar både på 60 meter och fjolårets succégren längdhopp på FM i Tammerfors.

Men med teknikstrul bakom sig dämpar hon förväntningarna.

– Jag tar längden som den kommer, säger hon.
I fjol stod Hanna Wiss för en comeback med stort C efter en tids skadebekymmer. Hon radade upp personbästan, tillika Ålandsrekord, i längdgropen och tog FM-silver utomhus.

– Eftersom det gick så bra i somras hade jag tankarna på inomhus-EM i år (Prag i mars, reds. anm.). Kvalgränsen dit är 6,40 och jag gjorde 6,27 i fjol. Men det var förutsatt att jag hade fått till min nya hoppteknik i vinter och det har jag inte hunnit ännu, säger Hanna Wiss som medger att hennes medverkan i Tammerfors är något av en chansning i längdtävlingen.

– Jag och min tränare har jobbat med en ny teknik som går ut på att jag kommer senare in i mitt häng och på så sätt förbereder min landning senare. Med min gamla teknik förbereder jag mig tidigt för landning och då sjunker tyngdpunkten snabbare. Det har funkat på träning men inte på tävling hittills, så på FM kör jag nog med min gamla teknik. Vi får se hur det går.

Hanna Wiss springer även 60 meter på lördag där semifinalerna går strax före längdtävlingen startar.

– Jag har satsat på 60 meter för att få upp snabbheten i vinter och det har jag lyckats med eftersom jag är mycket snabbare nu än i somras. Jag hoppas på att slå mitt personbästa (7,68) och jag bör nå semifinal, även om en finalplats blir svårt.

Vad kommer du att satsa på i sommar?

– Det blir nog längd och 100 meter. Men jag är småsugen även på 200. Det visar sig vad det blir.