DELA

Wirtanen laddar för premiären

FOTBOLL. Han har gått skadad i flera månader men nu är han äntligen tillbaka på fotbollsplanen, precis i tid för den allsvenska premiären mot Åtvidaberg på måndag.
– Nu vill vi visa att vi är ännu bättre i år än vad vi visade förra året, säger Örebro SK:s ålänning Tommy Wirtanen.
Solen strålar från klarblå himmel och fotbollsplanen på Behrn Arena lyser klargrön som bara en konstgräsplan kan göra. Skulle det inte vara för den två meter höga snövallen som omger planen, personalen som skottar snö på läktarna och det faktum att kylan faktiskt biter i kinderna skulle man kunna tro att våren är här.
– Vi har tur. Premiären spelar vi hemma, sedan möter vi Malmö borta, sedan är det hemmamatch igen och därefter bortamatch mot ett lag som också spelar på konstgräs. Men säkert kommer det att bli mycket grisfotboll i början nu när serien drar igång så tidigt, säger Wirtanen.
Förra året inleddes Allsvenskan i början av april. I år har premiären tidigarelagts eftersom serien tar ett uppehåll när VM spelas i Sydafrika i sommar.
– Det är nog något som alla spelare gillar, att försäsongen är kortare i år, säger Wirtanen.

Knäskadad
För Wirtanen har försäsongen varit en ändå lång väntan på att få träna med boll igen. I vintras drog han på sig en skada i knät, en skada som innebar rehabträning i månader.
– Det kallas hopparknä och är en form av överbelastningsskada. Jag fick inte springa alls på tre månader på grund av skadan, så jag har spenderat vintern i en bassäng, plus att jag cyklat och styrketränat. Det har varit jäkligt tråkigt faktiskt, säger Wirtanen.
I mitten av februari, samtidigt som ÖSK åkte till Seinäjoki för att möta AIK och Tampere United i en träningsturnering, kunde Wirtanen börja träna för fullt igen. På träningslägret i Spanien ett par veckor senare spelade han en hel match för första gången sedan skadan.
– Visst känner man sig lite rostig just med boll. Det blir bättre för varje pass och till premiären ska det nog inte vara någon skillnad.

Möter nykomlingarna
Resultatmässigt har Örebros försäsong inte sett så vidare ut. Man har förlorat träningsmatcher mot Superettanlag som Degerfors, men däremot har spelet sett bra ut när tuffare lag stått för motståndet.
– Till exempel tycker jag att vi spelade riktigt bra under turneringen i Finland när vi mötte AIK och Tampere United. Även mot Zenit (St Petersburg) såg det bra ut. Vi har spelat sämre i sådana matcher där vi har förväntats föra spelet, där vi setts som det bättre laget. Kanske vi har slappnat av för mycket då, jag vet inte.
I premiären ställs Örebro mot allsvenska nykomlingarna Åtvidaberg, en match där man är förhandsfavoriter.
– I och med att det är första matchen så kommer det säkert att bli mycket kamp. Som nykomlingar kommer de säkert att kriga för livet. Vi mötte dem på försäsongen också och det är inget dåligt lag, säger Wirtanen.
Örebros lag då? Ja i stort sett är truppen den samma som i fjol. Ett par spelare från talangtruppen har tagit klivet upp i a-laget, men några spelare utifrån har man inte värvat.
– Jag tycker att vi har en ruskigt stark startelva redan och vi har bra back up på de allra flesta positioner. Själv har jag en hård konkurrent om högerbackspositionen, Patrik Anttonen. Nu har han haft problem med skador men om han får vara frisk och i form tror jag att han går före. Det är bara bra med konkurrens, det är en bra morot som hjälper mig att hålla skärpan och koncentrationen uppe på träningarna.
Att Örebros startelva är stark märks också på att spelare titt som tätt kallas till landslagsuppdrag. När Nyan besöker laget har fyra-fem spelare nyss varit iväg för att representera sina länder.
När kommer ditt landslagsuppdrag Tommy?
– När jag blir tillräckligt bra. Det är klart att det skulle vara skoj, men inte går jag och väntar på ett brev från landslagsledningen hela tiden. Men det känns i alla fall som att det är lättare att få chansen nu när man är här än vad det gjorde när man spelade för IFK.

Upp till bevis
Vår intervjutid börjar lida mot sitt slut. Wirtanen och lagkamraterna ska äta lunch och sedan väntar uppladdning inför morgondagens träningsmatch mot IFK Mariehamn, en match som ni vid det här laget vet att slutade med 2–0-seger för Tommy och company. Men först måste vi förstås ställa den obligatoriska frågan om ÖSK:s målsättning för säsongen.
– Personligen vill jag förstås att vi ska komma så högt upp som det bara går. Förra året blev vi sexa och ganska besvikna. Det kändes som att vi hade ett så starkt lag att vi kunde placera oss högre upp, men vi hade några onödiga dippar under säsongen. Nu ser vi fram emot att visa att vi är ännu bättre i år än vad vi visade förra året.

Text och foto:

malin.lundberg@nyan.ax