DELA

Williams: Vi ska uppträda som mästare

FOTBOLL. Ligatiteln är redan säkrad.
Men Åland United har inga problem med motivationen i säsongens slutskede.
– Vi har ett ansvar att uppträda som mästare, säger tränaren Gary Williams inför HJK-matchen på lördag.
Förra helgen säkrade Åland United guldet i Damernas Liga via 5–0-segern hemma mot Pallokissat. Men fotbollsåret tog inte slut där och United får vänta tills den 19 oktober med att sätta punkt för 2013 i en märklig blandning av guldrus och vardag.
I morgon väntar HJK i Helsingfors i en betydelselös match. Men ÅU:s Gary Williams inte ser några problem med att hålla liv i motivationen hos sina spelare.
– Jag känner att om vi skulle gå och förlora de två sista matcherna så skulle det förta mycket av känslan från ligavinsten. För min del är det viktigt att vi avslutar snyggt och som mästare har vi också ett ansvar att uppträda professionellt, säger Williams.


”Bra tempo”
– Spelarna känner samma sak, och vi har haft ett väldigt bra tempo på träningarna i veckan. Det märks inte av någon mättnad.
I mars körde ÅU över HJK hemma i Eckeröhallen med hela 7–0. I returmötet i Helsingfors i juni spelade lagen 2–2.
Nu vill Williams cementera skillnaden mellan lagen.
– HJK är inte så dåligt som 0–7 och inte så bra som 2–2. Någonstans mittemellan, säg fyra måls skillnad, så pass mycket bättre än dem är vi och det vill vi visa nu.
Vägen dit går via vaksamhet på HJK:s snabba omställningar.


Kan överge 4–2–3–1
– När vi spelade oavgjort kom båda deras mål på kontringar. Vi måste sätta press direkt när vi tappar bollen så att HJK inte kan sätta bollen i djupet bakom vår backlinje. Och så ligger ett stort ansvar hos våra mittbackar Sanna (Svensson) och Frida (Thilén); de måste vara beredda på att den långa bollen kommer och falla ner för att täcka ytan bakom dem, säger Gary Williams som även öppnar för en förändring i hur han formerar laget.
– Vi kanske spelar 4–4–2 i stället för 4–2–3–1. Anledningen är att Monica Dolinsky står på tre varningar och riskerar att bli avstängd i den sista matchen mot PK-35. Ett alternativt skulle kunna vara att vila henne och i stället spela med Juliette Kemppi och Adelina Engman på topp utan någon offensiv mittfältare, men jag är inte säker på hur vi ska göra än.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax