DELA

WHA får modern bevattning

FOTBOLL. Arbetet på WHA är i full gång. Men nu handlar det inte längre om fotboll. Nej, nu är det grävmaskinerna som tagit över jobbet.
– Vi lägger en konstbevattning, säger Lennart Axelsson som är anläggningschef för Idrottsparken.
Det började i måndags och Lennart Axelsson räknar med att allt ska vara färdigt under nästa vecka. Sammanlagt blir det tre spridare på planen men med tanke på det blöta vädret under hösten kan man ju undra varför konstbevattning egentligen är nödvändigt.
– För det blir bättre bevattning. Det går att vattna på nätterna plus att det finns en regnsensor som ser till att det blir tillräckligt med vatten och så att det inte vattnas för mycket, säger Axelsson.
Planerna på konstbevattning har funnits länge och det är något som hör till en modern anläggning. Redan när läktaren till WHA byggdes fick Mariehamns stad 20.000 euro av UEFA som kommunen valde att lägga på just konstbevattning.
– Och om det mot förmodan blir konstgräs någon gång går det också att utnyttjas, säger Axelsson.


Ska inte synas
Just nu ser det ut som om planen är på väg att helt förstöras. Avlånga gropar på bredden med jordhögar på ena sidan och hoprullat gräs på den andra. Men Axelsson försäkrar att när gräset väl är utlagt igen kommer det inte märkas något.
– Först skär vi bort gräset och sedan är det ett litet grävattribut som gräver ner 60 centimeter. Sedan lägger vi ner vattenslangar och el och sedan läggs jorden och gräset tillbaka.
Vad är annars viktigt för gräsmattan just nu?
– Det arbete vi lägger ner på hösten vinner vi på våren. Vi har höstgödslat, djupluftat och sandat planen med en maskin som lägger över ett tunt lager sand. Och så mögelsanerar vi.
Och hur är kvaliteten på mattan?
– Planen är gammal och jordytan upp till är inte så bra, säger Axelsson. Men ändå har planen varit relativt bra i år.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax