DELA
Foto: Jonas EdsvikTALANG Olivia Weuro har tagits ut i Sisu-team som en av 44 talangfulla finlandssvenska idrottare.

Weuro uttagen i Sisu-teamet

SIMNING. Den åländska simtalangen Olivia Weuro, född 2002, har tagits ut i Sisu-team som kommer att ha gemensamma träningsläger under perioden 2015-17.
Sisu-team bildades av Finlands Svenska Idrott och medlemsförbunden på hösten 2013 där 13-14-åriga uthållighetsidrottare samlades till fem träningsläger. Upplägget där skidåkare, lång- och medeldistanslöpare, simmare, cyklister och orienterare delvis tränade tillsammans blev så lyckat att man nu beslutat sig för att satsa på en fortsättning.

Åländska Weuro är en av 44 idrottare från 22 finlandssvenska föreningar som ingår i Sisu-teamet och där ungdomarna i huvudsak är födda 2001-02. Teamets medlemmar representerar idrotterna simning, orientering, längdskidåkning, cykling och löpning. Syftet med Sisu-team är att värna om uthållighetsidrotterna i Svenskfinland.

– När unga idrottare tränar tillsammans över grengränserna, föds förståelse för varann och en samhörighet skapas. Genom att på riktigt vara med och träna också i andra grenar än vad man annars gör får idrottarna en mångsidig träning och svetsas samman – oberoende av om man är skidlöpare eller orienterare, säger generalsekreterare Christel Raunio. (om)