DELA
Foto: Joakim Holmström

Premiär för Bomarsund Open Water Challenge

SIMNING. I morgon, lördag, är det premiär för Bomarsund Open Water Challenge, det 1 500 meter långa öppet vatten-loppet.

– Det kommer att vara en naturupplevelse i vacker kulturmiljö, säger Miisa Weuro från arrangörsgruppen.
Idén föddes för ett år sedan då den första upplagan av Bomarsund Trailrun hölls i Sund Bomarsund. Simfantasterna Miisa Weuro, Annika Aspholm och Tuire Granesäter tänkte att ett simlopp kunde passa bra i kombination med terrängloppet som arrangeras av Åland Triathlon Club. Visionen blev verklighet och på lördag klockan 10.30 går den historiska starten för det första officiella öppet vatten-loppet på Åland.

Loppet, som sträcker sig över 1 500 meter, startar vid Simviken som ligger intill en stor gräsplan vid det södra huvudfästet i Bomarsund. Tävlingsklassens hittills åtta deltagare ger sig iväg klockan 10.30, medan starten för motionsklassen går tio minuter senare.

– Man har möjlighet att efteranmäla sig till motionsklassen fram tills på lördag klockan 09.45, säger Weuro.

Innan loppet ens har startat har arrangörerna behövt dra om bansträckningen på grund av säkerhetsskäl. Nu kommer deltagarna att simma söderut längs med strandkanten, och vända tillbaka vid ett sjömärke. Banan simmas som i en triangel där start- och målgång sker vid en flytbrygga.

– Alla startar genom att hålla i flytbryggan som ligger vid ute vid 140 centimeters djup. Bryggan måste vara så enligt Finska Simförbundet officiella regler för öppet vatten simning, säger Weuro.

På plats finns 24 funktionärer samt två båtar från Ålands sjöräddningssällskap för att hålla en hög säkerhet på tävlingen. Fyra av funktionärer kommer att paddla bredvid deltagarna i kajak samt en motorbåt finns i beredskap.

Varför ska man vara med i Bomarsund Open Water Challenge?

– Det kommer att vara en naturupplevelse då det är väldigt annorlunda att simma i havet än i bassäng inomhus. Du kommer att ha vinden och vågorna emot dig, och jag hoppas att du även får solens strålar på dig, säger Weuro.