DELA
Foto: Jonas EdsvikIMPONERADE Olivia Weuro hade en fin Danmarkstävling den gångna helgen och bärgade en handfull medaljer - och slog flera rekord.

Weuro imponerade i Danmark

SIMNING. För första gången på ett decennium var Åland representerat i Danish International Swimcup.

Då slog Olivia Weuro till med flera topplaceringar i Esbjerg.

– Hon är fantastiskt duktig, säger tränaren Kjell Hansen.
2006 var senaste gången Åland var representerat på stortävlingen Danish International Swimcup genom Martin Houghberg och Christoffer Oxman.

Men i helgen hoppade Olivia Weuro, född 2002, i bassängen i Esbjerg och visade varför åländska simälskare inte behöver blicka bakåt för att få något drömskt i blicken – det finns en framtid också bortom Houghberg, Oxman och Erica Granesäter.

Olivia Weuro tränar en gång i månaden med Åboklubben Raision Urheiliot och gjorde sällskap med sina träningskompisar till Danmark för helgens tävlingar.

Resultatet blev fem medaljer för Weuro: ett individuellt guld, ett lagguld samt tre individuella silver.

Redan på första tävlingsdagen slog hon till med ett lagkappsguld med Raisios 02:or och vann sedan 200 meter frisim på fina 2.12,34. På lördagens udda sträcka – 25 meter fritt – blev Olivia Weuro tvåa bakom träningskompisen Anniina Kallio och slutade sedan nia på 400 meter frisim i öppna klassen. Tiden 4.39,35 var en dryg sekund under det åländska rekordet.

Innan lördagen var över hade Weuro också satt åländskt rekord på 50 frisim och tagit silver på distansen på 27,33.

På söndagens avslutande tävlingspass noterades Olivia Weuro för ännu ett silver med sin andraplats på 100 meter fritt på 59,78 – 48 hundradelar bakom ettan Kallio. Weuro gick också till final på 25 meter ryggsim men valde att avstå den för att i stället fokusera på frisimmets ”hundring” som enligt tränaren Kjell Hansen stack ut allra mest av åländskans prestationer.

– Ja, hon slår åländskt rekord och sänker sitt eget personbästa på hundra fritt med 2,6 sekunder vilket är en halv evighet. Det motsvarar fem meter i simsträcka. Hon bättrade på sina rekordnoteringar i de flesta sträckor, men 100 frisim var den största sänkningen av personbästat, säger Hansen som välkomnar sin adepts träningssatsning i Raision Urheiliot.

Blickar mot Åbo

– Genom dem fick hon möjlighet att åka ner på den här tävlingen, det hade inte vi från åländsk simning kunnat göra. Den här tävlingen är åtminstone en av Nordens allra största, kanske också en av Europas. 77 anmälda klubbar och drygt 11 000 starter, det säger en del om konkurrensen.

Noterbart är att Danmarkstävlingen kom mitt i säsongen för en otoppad Olivia Weuro. Huvudmålet den här säsongen är ungdomsmästerskapens finalsimningar (UMK) i Åbo i mitten av juni.

***

Medan Olivia Weuro glänste i Esbjerg gjorde IF Åland-kamraten Jessica Lindholm, född 2001, fina insatser på månadstävlingen i Mariebad.

Lindholm simmade 50 meter frisim på 28,40 (personbästa med 1,2 sekunder och kvaltid till senior-FM) samt 100 meter ryggsim på 1.11,71 (personbästa med 3,7 sekunder – kvaltid till UMK och junior-FM).