DELA

Virta: ‘Största matchen någonsin’

FOTBOLL. Direkt avgörande guldmatch.
Då går Åland United-ledningen ut hårt i sina publiktips.
– Allt under 2 000 personer är löjligt, säger assisterande tränaren Mikael Virta.
Alla tiders publikrekord för Åland United är från september 2010 då 1 553 åskådare tog sig till Wiklöf Holding Arena för att se lagets Champions League-möte med tyska Potsdam.
Från samma år hittar vi den största publiken i ligasammanhang för ÅU som hade 651 personer i en match mot FC United.
Noteringar som kommer att blåsa all världens väg på WHA på lördag, om man ska tro assisterande tränaren Mikael Virta.
– Ja, allt under 2 000 är löjligt, dundrar han.
Åland United möter PK-35 i en match som är direkt avgörande för var ligaguldet hamnar. Gästerna från Vanda måste vinna, för åländskorna räcker en poäng för att ånyo kunna titulera sig finska mästare.
När United säkrade ligatiteln hemma mot Pallokissat i fjol såg 580 personer guldfesten på plats. I år har lagets publiksnitt minskat jämfört med 2013.


”Världens sämsta marknadsförare”
Lägg därtill att IFK Mariehamn har nog så svårt att locka mer än 1 200 personer till sina ligamatcher och bara hade drygt 1 100 på läktaren i cupsemin mot HJK, så ter sig Mikael Virtas publikprognos minst sagt djärv.
– Men så är jag också världens sämsta marknadsförare. För mig räcker det med att säga: ”Det här är en fotbollsmatch!”, för att det ska locka folk. Särskilt nu när det är som en separat cupfinal. Champions League-matchen mot Potsdam var stor, men det här är större. Vi har aldrig haft en direkt avgörande match om guldet tidigare, säger Virta som menar att de förutsättningarna gör att ett par tusen åskådare inte känns som någon utopi.
– Alla de 2-3 000 som satt på WHA under IFK:s första år i ligan får gärna komma tillbaka för de har varit borta ett tag nu. Om man vill vara där det är hippt att vara ska man se Åland United-PK-35. Man behöver inte begripa någonting om fotboll i en sådan här match när allt står på spel.
Åland Uniteds styrelse sammanträdde i måndags för att bland annat diskutera hur ligaavslutningen på lördag ska ramas in.
Klubbens ordförande Peter Lindbäck är något mer återhållsam när han levererar sin publikprognos.
– Jag hoppas verkligen att vi kan spränga 700-vallen. Om ryktena stämmer att PK-35 kommer med sina fans hit blir det extra viktigt att vi har ett starkt stöd hemma och att våra fans kan ”nolla” deras, säger Lindbäck.


Synlighet i flera kanaler
Åland Uniteds högsta publiksiffra i år hade laget i toppmötet med PK-35 i juli då 445 personer kom till WHA.
Peter Lindbäck menar att lördagens match lagen emellan är av den digniteten att den borde ”sälja sig själv”, utan inslag av kringarrangemang.
– Vissa matcher lämpar sig bättre för kringaktiviteter, tävlingar och sådant. Men i den här ligafinalen anser vi inte att det behövs något extra. Det är den mest dramatiska damfotbollsmatchen som någonsin har spelats på Åland. Vi kommer inte att dela ut några gratisbiljetter, utan här får vi en värdemätare för vilket stöd laget har och hur väl vi har lyckats att marknadsföra damfotbollen sen WHA blev vår officiella hemmaarena i fjol, säger Peter Lindbäck.
Däremot kommer klubben att infomera om matchens betydelse i alla tänkbara kanaler.
– Målsättningen är att ingen ålänning ska gå ovetandes om att matchen äger rum och hur betydelsefull den är. Vi har affischer över hela Åland, hörs i radioreklam och syns i sociala medier.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax