DELA

Vilket startfält på beachen!

BEACHVOLLEY. På en presskonferens presenterades igår delar av det mastiga startfältet till PAF Open. 8 av världens högst rankade herrlag är redan anmälda, medan 9 av de 10 bästa damlagen är klara för start.
– Det här är mer än jag hade hoppats, säger PAF Opens Tournament Director Simon Dahl.
(På bilden syns Hannes Brinkborg och Björn Berg.)
Det ska tilläggas att det definitiva startfältet inte kommer att spikas förrän i juli. Det gör att det ännu kan tillkomma heta lag. Men redan idag är största delen av den absoluta toppen klara för spel.
De snabba anmälningarna förklaras till viss del av att det är kvalår till OS i Peking.
– Det är länge sedan jag såg sådan optimism och entusiasm inom sporten, säger det svenska hoppet Björn Berg som tillsammans med sin lagkompis Hannes Brinkborg ska försöka glädja ”hemmapubliken”. Berg och Brinkborg var igår med på pressinfon på Skarpansvägen för att svara på frågor.
Från Bergs hemstad Umeå sålde biljetterna till PAF Open som smör, och tre busslaster ner till Åland är redan bokade.

Åland som Klagenfurt?
Björn Berg är en veteran på beachvolleytouren och har varit på otaliga platser omkring i världen. Han menar att Åland kan ha en fördel som arrangör av sin litenhet.
– Ofta blir det en mer intim stämning på mindre orter, på ställen som Paris dränks man i allt annat som händer där, konstaterar Berg och gör en drar en liten parallell mellan Åland och orter som till exempel tyska Klagenfurt. Klagenfurt är en populär och etablerad beachvolleyort både bland publik och spelare, och är precis som Åland en mindre ort.

Minnen från öspelen
Vid sin sida i PAF Open har Berg Hannes Brinkborg, som ersatt bekante Simon Dahl. Men även Brinkborg är Ålandsbekant eftersom han är född på Gotland och utkämpat flera hårda strider mot Åland i volleybollen under Öspelen. Bland annat var han med och förlorade surt mot Åland i finalen 2001 på Isle of Man.
– Det var då jag bestämde mig för att gå över till beachvolley, skojar Brinkborg.
De två svenskarna har tidigare i år laddat i Brasilien med träningsläger. Brinkborg gör sitt första år på världstouren.
– Vi håller fortfarande på att hitta hur vi ska agera, samspelet är allt, menar Brinkborg.
Björn Berg ser dock inga hinder.
– Vi vet att vi kan slå de flesta lagen. Det gäller bara att allt faller på plats och göra de vid rätt tillfälle, fyller han i.
Som konkurrenter har svenskduon brasilianare, kineser, argentinare, norrmän, estländare och tyskar med mera.
Deras motståndares meritlistor tycks vara oändliga och det fullkomligen dräller av VM- och OS-medaljörer i startlistan.Bara för att nämna en bråkdel finns världsettorna och regerande OS-guldmedaljörerna Emanuel och Ricardo från Brasilien med för herrarna medan de mångåriga världsettorna och landsmaninnorna Larissa och Juliana ställer upp i damklassen.
– Det är ett tungt startfält, definitivt. Det är underhållning i absolut världsklass, det går inte att hitta bättre, konstaterar Simon Dahl som mer och mer får bitarna att falla på plats inför sommarens beachfest i Mariehamn.

ISAC BOMAN