DELA

”Vikarien” Vetriö leder volleybollagen

VOLLEYBOLL. Öspelsledarna bor i Sverige och huvudtränaren är sjukskriven.

Då får spelarna rycka in och ta ansvar för träningarna.

– Det var aldrig någon tvekan, säger Tierpspelaren Verneri Vetriö.
I mitten av maj meddelade Ålands volleybollförbund att man tvingats omorganisera sin ledning inför Öspelen. Anledningen var att förbundstränaren Sebastien Bougeatre, som var utsedd till huvudtränare för både dam- och herrlaget, blivit sjukskriven. I hans ställe blev Johan Lindström, spelande tränare för Sollentuna VK i elitserien, coach för herrlaget medan Ola Wiklund tog över huvudtränarrollen för damlaget. Så långt hade allt ordnat sig när det gällde att fylla tränarpositionerna.

Men ett problem kvarstod: både Lindström och Wiklund är bosatta i Sverige – och Ålands Öspelslag stod utan tränare under veckodagarna. Då ryckte spelarna in och tog hand om träningarna själva: anförda av Verneri Vetriö – som håller i både dam- och herrlagets pass – och Pia Clemes som understödjer Vetriö på damträningarna. Mångårige Jomala IK-spelaren Vetriö representerade Tierp i svenska elitserien den gångna säsongen och är en del av Öspelslaget. Clemes spelar för JIK men reser inte med till Jersey.

– För mig var det aldrig någon tvekan att ta på mig att träna lagen på veckorna. När jag ändå skulle vara med på alla träningar var det inga problem att dra passen själv, säger Verneri Vetriö. Någon tränarbakgrund har inte Vetriö att tala om.

– Men jag har haft väldigt många tränare genom åren (skratt). Man tar med sig olika övningar som man kan använda.

Som vad?

– Det är simpla grejer som gör att en spelare kan utvecklas mera och få en bättre helhet. Till exempel ansatsstegen som alla borde kunna egentligen, men som en del kan göra på fel sätt. Ibland har man lite dålig fantasi när det gäller övningarna, men när vi är många på träningarna går det ganska bra med spelövningar.

Dessutom finns det inofficiella ledare och rutinerade spelare i båda lagen som kan hjälpa till med fantasin när Vetriös idebank tryter.

– Ja, vi är många som hjälper till så det är inga problem. Jag har pratat mycket med Erika (Boman), till exempel. Både före, under och efter träningarna. Och så har vi Tanja (Sjöblom) som har spelat i elitserien med Sollentuna och även Tina Danielsson som är erfaren, säger Verneri Vetriö.

Volleyboll är alltid ett starkt åländskt Öspelskort (herrlaget tog silver på Bermuda 2013, damerna blev femma). Frågan är hur långt det kan räcka den här gången.

– Vi ska väl hoppas på medalj för båda lagen. Ösel är bäst på herrsidan, och bland damlagen är Färöarna grymma oftast, säger Verneri Vetriö.

Hur skiljer sig trupperna jämfört med 2013?

– Herrlaget är något yngre. Största problemet är att vi inte haft så många träningsmatcher tillsammans, men eftersom vi har ett på pappret ganska lätt motstånd i början (Guernsey och Shetland) hoppas jag att vi kan utvecklas och bli bättre genom hela turneringen.

– Damlaget är nog bättre än på Bermuda. Truppen är hyfsat intakt och hela bunten har utvecklats sen dess.

Hur mycket betyder Öspelen?

– Det är alltid kul att fara på internationella turneringar. Motståndets kvalité spelar inte så stor roll. Man blir ett sammansvetsat gäng och har en härlig lagkänsla.