DELA

Varning för domarbrist på Åland

FOTBOLL. Det är svårt att hitta nya domare. När det gamla gardet slutar kan domarbristen på Åland vara ett faktum. Och det är den ekonomiska biten som stoppar många. Nu måste Ålands fotbollsförbund nyanställa för att möta problemet.
Detta menar Christer Lillie, domartillsättare på ÅFF, och Marco Johansson, ordförande i Ålands domarklubb.
Efter en genomförd säsong är det nu dags för Ålands fotbollförbund att planera inför nästa år. Och återigen är domarfrågan aktuell. Precis som i övriga Finland är det svårt att rekrytera nya domare och än svårare att få dem att stanna kvar som domare.
Härom veckan var därför representanter från Finlands bollförbund på Åland och diskuterade just domarfrågan med ÅFF. Och framförallt hur de ska få domarna att fortsätta efter genomförda kurser. Men några enkla lösningar kom de inte fram till.
Christer Lillie tror sig dock veta varför det är så svårt att hitta nya domare.
– Det är inte speciellt bra betalt och när vi försöker ragga nya domare och talar om för dem vad ersättningen ligger på säger de att vi själva kan göra det.
Och så är det också. Snittåldern för domarna på Åland är väldigt hög.
– Det är mest vi äldre som håller på, säger Lillie. Den dagen vi slutar blir det katastrof.

Över snittet
Trots få domare har den gångna säsong fortskridit utan större problem. Det menar domarklubbens ordförande Marco Johansson.
– Vi har en relativt bra säsong bakom oss. Problemet på Åland är att varken lag från öst eller väst vill spela här under veckorna. De flesta matcher blir på lördagar klockan 17.00. Vi behöver 15-20 domare varje helg.
Johansson tycker heller inte att domarna har speciellt dåligt betalt.
– Jag tycker att domarna på Åland har bra betalt. Om man jämför med fastlandet ligger vi över snittet.
Samtidigt är Johansson medveten om att många domare lägger ner mycket tid för att allting ska fungera. Det blir ofta ett par matcher efter varandra varje helg och detta är inte optimalt.

Måste nyanställa
Han anser även att både ÅFF och domarklubben måste bli bättre på att rekrytera nya domare men kanske framförallt att se till så de fortsätter döma. Och för att detta ska fungera finns det bara ett alternativ.
– Jag skulle vilja se en person på kansliet som bara jobbar med domarfrågor. Det gör ett jättejobb på kansliet men de hinner inte med domarfrågorna, säger Marco Johansson.
Även Christer Lillie är inne på samma spår när han förklarar hur de ska rekrytera nya domare.
– Vi måste ut på fältet och kanske anställa någon på hel- eller halvtid som kan hjälpa våra nya domare in i domarrollen. Inte är det meningen att så här gamla som jag ska döma mest. Nu ligger det på ÅFF att de sätter igång och anställer en person, säger han.
Men hur ska ni rekrytera nya domare?
– Jag vet inte riktigt. De som man pratar med är unga spelare och de spelar själva på lördagar. På söndagar har jag många domare men då är det inga matcher.
Nu får du chansen att göra lite reklam. Varför ska man börja döma fotboll?
– Jag har hållit på i halva mitt liv. Det är väldigt socialt och jag känner mig som en lärare som är med och fostrar unga killar. Det är väldigt, väldigt givande. Jag har inga planer på att sluta.
För er som vill fylla på underifrån när de äldre domarna slutar bör planera in någon helg i januari och februari då nybörjarkurserna hålls. Och ersättningen då? Den ligger på 36 euro och uppåt.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax