DELA

Världsrekord av Larsson i fridykning

FRIDYKNING. Anders Larsson satte i söndags nytt världsrekord i fridykning. Det nya rekordet ligger nu på 120 meter.
– När jag vände vid 100 meter var det bara att köra på, säger Larsson.
Tänk er fotbollsplanen på WHA. Långsidan mäter 100 meter. Vid den distansen vände Anders Larsson i söndags. Och simmade ytterliggare 20 meter. Ett straffområde. Plus den där halvmånen utanför.
– Det har gått bra på träning och därför ringde jag in en domare, säger Larsson dagen efter världsrekordet.
Det var under en uppvisningstävling på Mariebad som det gamla rekordet på 114 meter raderades. Tävlingsformen var bröstsim utan armtag, en form som inte finns med i VM. Men det är ingenting som fråntar rekordet från Larsson.
– Det är stort, självklart, jag har gjort något som ingen annan har gjort, säger han.
Trots att Larsson skulle försöka sig på rekordet valde han att förbereda sig något annorlunda än tidigare. Vanligtvis brukar han simma lite under vatten innan tävling, men den här gången valde han att göra hela uppvärmningen på land. En teknik som alltså gick hem. Till slut.
– Det var tungt redan efter 50 meter, men det brukar det vara med den här tekniken eftersom man har mycket koldioxid i kroppen. Men sedan var det bara att bita ihop.


Tävling på Åland
Och bet ihop gjorde han. Efter att ha vänt på 100 meter kände han att rekordet var inom räckhåll. Bara några bentag till. Så tänkte han.
– Jag visste ungefär när jag passerade halva längden att jag hade slagit rekordet. Så jag hade koll på det.
Och när han hade simmat sex meter längre än det gamla rekordet steg han upp. Som en ren säkerhetsårgärd. Men visst fanns där mer att ge. Men efter 120 meters bentag är kroppen hyfsat slut. Och dessutom under vatten.
Så här dagen efter är det också benen som tagit mest stryk. Han har inte träningsverk eller någon smärta, men känner sig sliten. Några problem att återhämta sig efter 120 meters andningsuppehåll är det dock inte.
– Det känns ingenting. Kroppen återhämtar sig på några minuter och är fantastisk på det sättet. Det är inte som att dyka på djup där man har trycket att ta hänsyn till.
Nästa mål för Larsson är fridyknings-VM där han har en sjundeplats att försvara. Men först är det dags för tävling redan på lördag. Här på Åland. Viking Pool Challenge är den första stora fridykartävlingen på Åland och Larsson är med som arrangör. Men han kanske simmar någon längd. Starten är beräknad till 16.15.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax