DELA
Foto: Jennifer Granqvist/Vasabladet

”Var en jäkla chock”

FOTBOLL. 2–5-kollapsen var säsongens bottennapp.

På söndag får IFK Mariehamn chans till snabb revansch mot HIFK.

– Vi ska visa att förra matchen var en ren tillfällighet, säger Bobbie Friberg da Cruz.
IFK Mariehamn är Veikkausligans tätaste lag och har bara släppt in 16 mål på 22 matcher hittills i år. Nästan en tredjedel av baklängesmålen föll i den märkliga 2–5-förlusten hemma mot Helsingfors IFK för snart två veckor sedan. IFK hämtade ikapp ett 0–2-underläge före paus, bara för att se HIFK gå ifrån till en tremålsseger i andra halvlek.

– Vi gav oss själva chansen, sen gjorde Pekka Sihvola ett overkligt snyggt 3–2-mål och sen rann det på. Det var en märklig match, och vi fick en chock. Kanske satte vi oss själva lite på piedestal och trodde allt skulle lösa sig, säger ytterbacken Bobbie Friberg da Cruz.

Redan på söndag möts IFK och HIFK på nytt på Wiklöf Holding Arena.

”Vägrar”

Den här gången lovar Friberg da Cruz att hemmapubliken inte ska få se fem grönvita baklängesmål.

– Nej du, det vägrar jag. Förra matchen mot dem var säsongens bottennapp, och det kommer inte upprepas, säger göteborgaren.

– Vi har en duktig revansch att utkräva nu, särskilt på hemmaplan. Jag hoppas att vi ska kunna ta med oss det fina spel vi presterar borta och även bjuda hemmapubliken på det. Vi har gjort fina matcher på WHA också, men inte riktigt på samma sätt som när vi har spelat på bortaplan.

Efter fyra matcher utan seger studsade Grönvitt tillbaka in i vinnarspåret via 2–0 borta mot VPS i söndags.

– Det var en jäkligt viktig bortamatch. Hade VPS vunnit hade de varit i röven på oss. Vi gjorde det bra då och ska vi slå HIFK på söndag ska vi fortsätta vara lika kompakta bakåt som vi har varit hela säsongen. Sen låter vi våra offensiva gubbar göra jobbet framåt. Det blir inte som sist, jag lovar.

Hoppas på publikfest

Trots att IFK toppar Veikkausligan har det inte direkt varit rusning till vändkorsen på WHA, även om de senaste två hemmamatcherna lockat runt 1 500 åskådare. Bobbie Friberg da Cruz hoppas att den uppåtgående trenden fortsätter på söndag.

– Lite förstår jag publiken också, jag tror inte att det första folk tänker på 18.30 en söndag är att gå på fotboll. Men det gör mycket om publiken ökar från de 1 200 vi haft länge till 1 600. På en liten arena känner man direkt skillnaden. Vi vill ju göra WHA till vår lilla borg.

Lagkaptenen Jani Lyyski menar att IFK är formstarkt och var aldrig orolig ens när laget gick segerlöst i fyra raka matcher inför mötet med VPS i söndags.

– I Vasa hittade vi tillbaka till vår identitet, jobbade för varandra och var svåra att få hål på. Jag är rätt övertygad om att vi kommer att göra mål mot HIFK och känslan är att vi är på väg in i en ganska bra fas.