DELA

Vahtera vill vinna i välbekant Vasa

FOTBOLL. På lördag möter Åland United FC Sport i Vasa och för Sanna Vahtera blir matchen speciell. Inför den här säsongen värvades hon nämligen till Åland United från just FC Sport.
– Det blir ganska konstigt att spela där. Det har alltid varit min hemmaplan, säger Vahtera som ändå tror på seger för sitt nya lag i lördagens Damliga-möte
Ytterbacken Sanna Vahtera har varit skadedrabbad sedan hon kom till Åland United från FC Sport inför den här säsongen. Men när Åland United besegrade FC United i lördags blev det ett cirka tio minuter långt inhopp för Vahtera som beskriver tiden utanför fotbollsplanerna som jobbig.
– Bara viljan att spela i sig gör det jobbigt att stå på sidan och se på när de andra spelar. Det var ju för att spela som jag kom hit, säger Vahtera som på lördag ställs mot sitt gamla lag på vad som tidigare var hennes hemmaplan.
– Det blir ganska konstigt att spela där. Det har alltid varit min hemmaplan och där har jag vunnit jättemycket. Därför blir det märkligt att vara i det gästande laget. Men det ska också bli roligt. Och planen är jättebra, det vet jag, säger hon.
Att Vahtera spelat så länge i FC Sport var också en av orsakerna till att hon lämnade klubben.
– Jag hade spelat i FC Sport hela mitt liv. Jag behövde bytet, säger hon.


Enkelt spel
Vahtera beskriver sig själv som en spelare som spelar enkelt, slår enkla passningar och även deltar i det offensiva spelet vid sidan av de mer defensiva uppgifterna. Hon ser fram emot att snart vara tillbaka i hundraprocentigt speldugligt skick igen.
– Jag kan inte säga exakt när det blir, men det är nära. Det handlar mest om att komma i form rent fysiskt. Vårt spel kan jag ju, säger Vahtera vars målsättning inför hösten är att hon själv ska göra väl ifrån sig på planen och att Åland United skall ta en medalj i Damligan.
Höstens deltagande i UEFA Women’s Champions League ser Vahtera som en spännande upplevelse.
– Det kommer att bli fina matcher. Jag tror att man kommer att utvecklas i varje match, säger hon.


Tuff match
När Åland United och FC Sport möttes under våromgången vann FC Sport med 1–0 på Jomala konstgräs. På lördag är det dags för revansch enligt Vahtera som säger sig ha bra koll på motståndarna.
– De har ett bra lag med många unga och skickliga spelare. Jag känner många av dem bra, säger hon om motståndarna som för tillfället parkerar på nästsista plats i den extremt jämna tabellen.
Hur lördagens match utvecklar sig är hon inte säker på.
– Det är svårt att säga. Man vet aldrig hur FC Sport spelar. De kan spela helt fantastiskt men de kan också spela dåligt och därför vet man inte om det blir lätt eller svårt. Det beror på hurudan dag de har. Och hurudan dag vi har, förstås, säger Vahtera som ändå tror att hennes nya lag kommer att gå segrande ur striden.

Text och foto: Martin Portin

martin.portin@nyan.ax