DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>MÅLFARLIG Cynthia Uwak är ett mål från delad skytteligaledning och Åland United är tre poäng och lite PK-35-hjälp från ligasilvret.

Uwak leder ÅU:s silverjakt

FOTBOLL. Åland United har häng på silvret – och Cynthia Uwak på skytteligatiteln.

Men det senare faktumet kvittar för nigerianskan.

– Allt jag bryr mig om är medaljen, säger 29-åringen.
Cynthia Uwak har hört till Åland Uniteds allra främsta spelare sedan hon kom till klubben från ärkerivalen PK-35 inför säsongen 2013.

Det året blev det ligaguld och skytteligaseger för nigerianskan med 18 fullträffar. Under ÅU:s silversäsong i fjol gjorde Uwak 12 mål och fick nöja sig med en delad åttondeplats i skytteligan.

Inför helgens avslutande match i Damernas liga borta mot Pallokissat ligger United på tredje plats, två poäng bakom Ilves som avslutar slutspelsserien borta mot redan klara mästarna PK-35.

För att Åland United ska kunna ta silver för andra året i rad krävs seger mot tabellfyran Pallokissat, samtidigt som Ilves förlorar i Vanda.

Pallokissat nästa

– Hur det går i den andra matchen är inget vi ska lägga fokus på. Vi ska bara bry oss om vår egen match och vår egen prestation mot Pallokissat. Det är allt vi kan påverka. Att möta dem borta kommer inte att bli enkelt, säger Cynthia Uwak som dessutom har chansen att ta sin andra skytteligaseger på tre säsonger.

Ilves Heidi Kollanen är i förarsätet med sina 22 mål. ÅU:s anfallsess jagar bara ett mål bakom.

– Men jag ser mycket hellre att vi vinner silvret än att jag vinner skytteligan. Fotboll är en lagsport, och för mig är vem som gör flest mål ingen stor grej. Självklart behöver man göra mål för att vinna matcher, och jag blir glad om det är jag som står för dem. Men det är inte så att jag kommer att bli mer självisk, den spelare som är i bäst position att avsluta ska få bollen, säger Cynthia Uwak.

En tredjeplats inför avslutningen, är du nöjd med lagets säsong så här långt?

– Alltså, vi har gjort några missar här och där längs vägen. Men det finns ingen anledning att gråta över spilld mjölk. Det som har hänt ligger bakom oss. Nu ska vi göra allt vi kan för att vinna på lördag och sen hoppas på det bästa.

Cynthia Uwak – som hittills gjort 51 ligamål under sina tre säsonger med Åland United – sitter på ett utgående kontrakt och har inte bestämt sig för var hon spelar fotboll 2016.

– Det är för tidigt att säga ännu. Jag ska ta lite ledigt efter säsongen och fundera på min framtid.