DELA

Uwak lämnar FC United

FOTBOLL. Damligans största stjärna flyttar till Sverige. Ny klubbadress för nigerianska anfallaren Cyntia Uwak (till vänster) blir Falköpings KIK, nykomling i Damallsvenskan. Ingen rolig nyhet för FC United då säsongen drar igång på söndag.
FOTBOLL. FC Uniteds anfallsstjärna Cyntia Uwak är förlorad för Jakobstadslaget. Nigerianskan är klar för svenska Falköpings KIK som är nykomlingar i Damallsvenskan.
– Cynthia har kvar ett år på sitt kontrakt med oss, men vi har också inskrivet att om hon får ett bättre erbjudande så får hon lämna oss, säger ordföranden i FC United Jari Manninen till damfotboll.com.
Manninen konstaterar att Damallsvenskan erbjuder större utmaningar för en världsspelare som Uwak. Och några stora övergångssummor är heller inte på tal.
– Varken vi eller Falköpings KIK rör oss med stora pengar. Vi vill inte stå i vägen för Cynthia som har varit en värdefull tillgång i FC United, säger Manninen.

Damfotboll en hobby
21-åriga Uwak, som slutade tvåa i skytteligan efter Annica Sjölund förra säsongen, utsågs förra året till Nigerias bästa spelare och är uttagen till det världslag som möter Kina i april. FC United, som säsongen 2006 tog hand om FM-silvret, har nu tappat tre av sina tongivande spelare. Förutom Uwak har dessutom landslagsduon Katri Nokso-Koivisto och Petra Vaelma försvunnit till Bälinge IF.
– Alla vet ju att Damallsvenskan är världens bästa damliga och att vår finska liga inte är i närheten av den, säger Vaelma i en intervju på unt.se.
Vaelma får medhåll av Nokso-Koivisto:
– Finland måste satsa mer på damfotbollen om de vill att vi ska stanna. Som det är nu så ser man bara damfotboll som en hobby, ingen idrott, säger hon.

En poäng i ligacupen
Det återstår att se hur FC United klarar sig utan de tre toppnamnen kommande säsong. Utan dem i ligacupen blev Jakobstadsdamerna sist i grupp B med endast en poäng på fyra matcher. Och då slapp laget möta de riktiga toppklubbarna HJK och FC Honka.
Premiäromgången i Damligan sker på söndag med full omgång. FC United inleder hemma mot Ilves. Åland United sin i tur börjar på bortaplan mot TiPS från Vanda. Matchstart för åländskorna är 14.00.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax