DELA

Uppvärmt konstgräs skjuts på framtiden

FOTBOLL. Jomala konstgräs värms inte upp den här säsongen som planerat utan tidigast nästa år.
IFK Mariehamn måste därför träna på det slitna konstgräset i Eckeröhallen.
– Ännu är jag inte så orolig men har vi inte kommit i gång i Jomala i mitten av februari så förstör det träningen, säger Pekka Lyyski.
Konstgräsplanen i Jomala är i dagsläget inte uppvärmd, men däremot förberedd för uppvärmning. Enligt kommunens planer var tanken att den skulle anslutas och värmas upp från år 2010. Men kommunfullmäktige har av ekonomiska skäl beslutat att skjuta den planen på framtiden och har satt 2011 som nytt datum.
– Enligt de ekonomiska uträkningarna som finns för vad det skulle kosta oss att värma upp nu, går det inte på långa vägar ihop med de intäkterna vi skulle få in, säger Jomalas fritidschef Tom Liljeblad.
Men planen är ändå i användning. Just nu är den snöfri och saltad men underlaget är enligt Liljeblad hårt på flera ställen.
– Det finns en del föreningar som tränar där nu så det inte helt omöjligt, men det kanske inte är ett optimalt underlag, fortsätter han.


Slitet underlag
IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski har gjort bedömningen att det är för riskabelt för spelarna att träna där under de väderförhållanden som råder just nu. Det betyder att deras träning är flyttad till Eckeröhallen och enligt Lyyski stör det lagets försäsongsträning.
Håller vintern i sig så att de även fortsättningsvis måste träna på den hårt kritiserade konstgräsplanen i Eckeröhallen, är han orolig att laget halkar efter i träningen inför ligastarten i april.
– Det gamla konstgräset i Eckeröhallen gör bland annat att vi inte kommer upp i bra passningskvalitet. Jag är därför i Jomala så gott som varje dag och kollar underlaget men killarna kan inte köra för fullt där. Det tar hårt på ljumskarna om de halkar. I värsta fall är det sån här vinter fram till mars och det är inte bra för säsongen, säger Lyyski.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax