DELA

United vann sin sista match

FOTBOLL. Ett fint avslut. Och en avstamp mot nästa säsong. Men det som värmde mest på WHA var ändå Tiffany Weimers mål med sex minuter kvar av matchen. Ett mål som gav Åland United segern över Ilves med 2–1.
– Jag fick en bra pass från Becca (Rebecca Björkvall) och behövde bara få bollen över målvakten, säger Weimer. Det kändes bra att göra mål.
(Bilden är från en tidigare match.)


Det behövdes ett par chanser. Men sedan gjorde hon också målet som avgjorde matchen. I den 84:e minuten bröt Rebecca Björkvall bollen vid mittplan. Direkt spelade hon bollen vidare till Tiffany Weimer som kom löpandes i djupled in i straffområdet.
Försvararna hängde inte med. Inte heller Ilves målvakt. Och Weimer placerade bollen i den högra krysset. Sista målet för säsongen innebar seger i sista matchen för Åland United. Och en åttondeplats i Damligan.
– Jag tycker inte det var speciellt snyggt men vi gjorde vårt jobb, säger Tiffany Weimer om matchen.


Missade i positionerna
En sammanfattning som i stort sett säger allt. Åland United hade väl övertaget under stora delar av matchen medan Ilves satsade på kontringar. En matchbild som gav få målchanser och mycket spel på mittplan.
– Vi spelar bra defensivt och gör det jobbet. Offensivt öppnar vi inte några ytor, vi är inte kreativa och vi vinner för få andrabollar, säger Robert Dahlin.
Men samtidigt som Dahlin är nöjd med försvarsspelet var det genom egna misstag som Ilves fick sina farligaste chanserna. Bland annat var kommunikationen mellan mittbacken Eveliina Kohvakka och Emelie Karström i målet inte den bästa.
– Jag tycker vi avslutar på ett bra sätt och jag kan inte begära mer. Vi har en tunn trupp och har fått sätta in Sandra (Lundström) på plan som visserligen gör det jättebra, säger Dahlin.
Första matchen från start för Lundström var ändå rätt tuff och det syntes att hon hade stora problem med positionsspelet. Det var också på hennes högerkant som Ilves kunde kvittera till 1–1 i den 52:a minuten.


Stora ytor för Weimer
Men dessförinnan hade United tagit ledningen genom Ing-Marie Holmberg och det bara två minuter in i den andra halvleken. En förlupen boll från Ida Åkesson letade sig fram till Holmberg som kom helt ren i straffområdet. Och avslutade iskallt längs marken
– Jag tycker vi var det bättre laget, säger Tiffany Weimer. Men det var ingen snygg match och planen var dålig.
Och länge såg det ut att bli 1–1. Fram till en halvtimme kvar av matchen var det extremt händelsefattigt och båda lagen var utspridda över stora delar av planen. Och kanske var det dessa ytor som väckte Tiffany Weimer.
Allt anfallsspel från United var signerat Weimer och en läcker lobb i den 59:e minuten var starten på allting. Visserligen smet den precis utanför målvaktens vänstra stolpe men Weimer hade då fått upp farten. Det skulle bara inte blir oavgjort.
– Jag tänkte nog att det inte fanns så mycket att göra. Vi satte in Johanna (Wihlman) för att få lite speed men annars fanns det inte så mycket att göra, säger Robert Dahlin.
Mer än att hoppas på en Tiffany Weimer även nästa säsong.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax