DELA

United sist ut av Ålandslagen

FOTBOLL. Sortin blev bitter.
Men samarbetslaget Åland Uniteds insats i Alandia Cup gav ett löfte om framtiden.
– Det är jättetrevlig att man kan få ihop ett lag, säger Ellen Mattsson, lagets Fair Play-vinnare.

I dag avgjordes finalerna i pojk- och flickklasserna i Alandia Cup på Wiklöf Holding Arena utan åländskt deltagande.
Två Ålandslag fanns med när turneringen för 11-åringar gick in i slutspelsfasen i går, men det blev respass i åttondelsfinal för båda två.
IFK Mariehamn grön fick ge sig mot Järvenpään PPS (0–2), och för det nykomponerade Åland United innebar 0–3 mot NuPS Hopeaketut ett farväl till turneringen. Ett tungt uttåg, men en succé för åländsk flickfotboll.
Bland elvaåringarna på Åland finns bara fjorton aktiva fotbollsspelare fördelade på fyra olika föreningar: Hammarlands IK, IFK Mariehamn, IFFK och Lemlands IF. Men i år satsade Åland United via projektet ”Tjejer i fokus” på att göra ett Alandia Cup-lag av 2003-kullen.
– För 03:orna som bara är fjorton spelare passade det utmärkt att ha ett lag med i turneringen. Vanligtvis får de spela med tjejer som är äldre eller yngre än sig själva, eller med pojkar. Det här är enda gången de får spela mot sådana som är lika gamla, säger tränaren Annica Mattsson från Åland Uniteds sportgrupp.


Raadik coachar
Tanken var att Åland Uniteds mittback Pille Raadik skulle leda laget i turneringen, men landslagsuppdrag med Estland i veckan omöjliggjorde hennes medverkan.
Raadik har coachat gruppen som endast har haft fem träningstillfällen och tre träningsmatcher i år inför Alandia Cup.
– Vi samlar alla tjejer som vill träna med några av Åland United-spelarna en gång i månaden. Det är spelare i åldrarna tio till tolv år, och vi åker runt till olika ställen varje månad för våra träningar. Det är andra året som vi driver det här flickfotbollsprojektet inom Åland United, men första gången ett lag är med i Alandia Cup, säger Annica Mattsson vars lag reste sig efter en knackig start i gruppspelet och gick vidare till slutspel efter tre raka vinster.
– Det har varit en jätterolig vecka. Tjejerna har överbevisat mig gång på gång. Vi är jättenöjda.
Vad är framtiden för det här laget?
– De kommer att fortsätta träna med sina respektive klubbar, och så kör man någon sådan här grej nu och då. Seriespel är inte aktuellt i dagsläget. Det här projektet handlar mer om att de ska lära känna varandra över föreningsgränserna, så att övergången när man går samman och blir ett lag framöver inte blir så stor. Då känner spelarna varandra redan.
En som kan intyga hur lätt det har varit att smälta in i det nya laget är Ellen Mattson.
Efter turneringen fick hon ta emot det Fair Play-pris som en spelare i varje Alandia Cup-lag får.
– Det är kul att det syns att man försöker hjälpa laget. För mig handlar det om att vara schysst mot mina lagkamrater och att försöka göra mitt bästa.
Hur var det att representera Åland United?
– Jättekul, ingen trodde vi skulle gå så här långt, men det går bara man vill. Och det är jättetrevligt att man kan få ihop ett sådant här lag. Det var tufft att förlora sista matchen, men vi är ändå jättenöjda med vår insats.
De övriga Ålandslagen i Alandia Cup – IFK Mariehamn vit, IF Fram samt Jomala IK/Hammarlands IK – gick inte vidare till slutspel.

Huddinge IF blev bästa flicklag efter seger med 3-1 mot Honka i finalen. Och även på pojksidan tog sig Esboklubben till final där besegrade Pallopojat Juniorit Sininen med 2-0.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax