DELA

Tv-avtal kan ge IFK 100.000 per år

Nästa år kan IFK Mariehamn få så mycket som 100.000 euro till ligalaget av Tipsligan tack vare det nya avtalet med sportkanalen Urho-tv.
Pengarna kommer att rassla in under alla de fem år som tv-kontraktet gäller.
Nya Åland har tidigare berättat om kontraktet som Veikkausliiga (Tipsligan) tecknat med nya sportkanalen Urho-tv som möjligen kommer att sändas också över MCA nästa år. I paketet ingår att också betalkanalen Canal ska visa ligamatcher.
Det är också känt att kontraktet för med sig att både ligaföreningen och klubbarna ute i landet har nya pengar att vänta, men inte hur mycket pengar det kan röra sig om.


100.000 euro var?
För ett par dagar kablades en möjlig summa ut via finsk text-tv: Hela kontraktet på fem år inbringar 6 miljoner euro till Tipsligan från Urho-tv, och av det ska ligaföreningarna få 100.000 euro var det första året. Också under de följande åren ska pengar delas ut till föreningarna.
Peter Lundström, tävlingschef på Tipsligan, berättar att summorna är affärshemligheter.
– Men så mycket kan jag säga som att 6 miljoner euro inte stämmer. Jag vet inte varifrån den uppgiften kommer.
Är det mer eller mindre?
– Det säger jag inte.
Stämmer uppgiften om 100.000 euro årligen till ligaklubbarna?
– Det kan vara en tänkbar summa.


På senhösten
Summan klarnar efter att fotbollsligans styrelse fattat beslut om fördelningen inför nästa års budget. Det sker någon gång i november-december, berättar Peter Lundström.
Att avtalet är både stort och betydelsefullt för ligan är helt klart.
– Det är mycket, mycket stort. Vi är väldigt glada över att vi i dessa ekonomiskt bistra tider lyckats få till stånd något så stort. Att jobba fram ett tv-kontrakt som hämtar in pengar till ligan är den viktigaste delen av vårt nya strategidokument, och nu har vi lyckats med det.


40 20 matcher
Synligheten ökar mångfalt för ligalagen i och med att många matcher sänds i populära tv-kanaler. Urho-tv visar nästa år 40 ligamatcher och Canal 20 matcher. Urho-tv kommer också att visa en stor del av matcherna på internet.
Orsaken till att Urho-tv betalar mycket pengar för rätten att sända ligamatcher är – förstås – att man räknar med att få inkomster. Urho-tv har också tecknat kontrakt för at få sända matcherna i FM-ligan i ishockey och kan därför erbjuda idrott på toppnivå åt abonnenterna året om.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax