Tulle gjorde mål i comeback

FOTBOLL. IFK Mariehamn tog hem sin 14:e raka titel i Ålandscupen i tisdags kväll. På WHA besegrades IF Finströmskamraterna med 2–1 efter ett drömskott av Mika Niskala och varsitt straffmål, bland annat av säsongsdebuterande David ”Tulle” Carlsson.
Finalen i Ålandscupen i tisdags kväll var ett viktigt genrep för såväl IFK Mariehamn som IF Finströmskamraterna. Båda lagen har viktiga matcher som väntar i helgen och båda lagen har haft en veckas speluppehåll. Och det märktes i början av matchen att de var spelsugna. IFK gick ut med ett högt tempo och spelade riktigt bra. Passningarna satt rätt och spelglädjen fanns där, vilket gjorde det svårt för IFFK att hänga med.
Efter tio minuter utmynnade IFK:s passningstempo i ett kanonskott av Mika Niskala från drygt 20 meters håll, som satt rakt upp i krysset. Men grönvitts press avtog mot slutet av första halvlek och efter flera byten i båda lagen inleddes andra halvlek i ett betydligt långsammare tempo.
– De första 25 minuterna spelade vi helt okej, men när det går för lätt blir det ofta så att man tappar passningstempo och börjar hålla i bollen för länge. Vi försökte rätta till det i andra halvlek, men utan större framgång, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.

Luftade spelare
Tre tidigare skadade spelare som luftades i matchen var David ”Tulle” Carlsson, Amos Ekhalie och Alexander Weckström. Spelade gjorde även Justus Vajanne, som sträckte sig i senaste seriematchen. Och det är detta faktum som Pekka Lyyski vill framhålla:
– Det var väldigt positivt att vi kunde använda 16 spelare. De senaste fem-sex seriematcherna har vi i stort sett varit elva spelare plus en avbytare, men nu börjar grabbarna vara hela igen, säger han.

Tulle nätade
Andra halvlek blev en ganska seg tillställning, där IFK hade mest bollinnehav men få riktigt vassa målchanser. I stället var det IFFK som var nära att kvittera genom Peter Lundberg, men Antti Kuismala räddade. Med en kvart kvar fick IFK en straff som säsongsdebuterande David ”Tulle” Carlsson säkert dundrade in tätt intill vänstra stolpen.
– Det var verkligen skönt att få vara med igen och få göra mål direkt. Det kändes lite nervöst och ovant att spela match, men riktigt kul att få vara delaktig igen, säger Tulle.
Kort efter 2–0-målet fälldes IFFK:s Linus Grunér på andra sidan planen och Marcus Lindholm satte IFFK:s straff som betydde 2–1.
I helgen väntar viktiga matcher för båda lagen. På lördag reser IFFK till Lojo för nystart i division 2 mot LoPa och på söndag tar IFK emot AC Oulu i Tipsligans jumbostrid.