DELA

Tuff start i Allsvenskan för IFK:s gamla spelare

FOTBOLL. Efter fem spelade omgångar kan man konstatera att de tidigare IFK-Mariehamnarna har det tufft i Allsvenskan.
Djurgårdens ena ålänning, Jani Lyyski, fick till exempel nöta bänk mot Trelleborg i går, något han sluppit göra under flera säsonger tidigare.

Djurgårdens IF spelade lika med IFK Göteborg på bortaplan förra helgen. Man ledde matchen med 1–0 i halvtid, men efter en tabbe av Lyyski kunde Blåvitt kvittera i andra halvlek.
Lyyski, som skulle påbörja ett uppspel från sin mittbacksposition, slog bollen rakt på Jakob Johansson som sedan lätt kunde runda ålänningen och placera bollen i mål. Lyyski byttes kort efter misstaget ut mot Patrik Haginge, och när DIF:s tränare i går presenterade startelvan mot Trelleborg fanns Lyyski inte med i uppställningen.
– Det är klart att misstaget mot Göteborg är en delorsak. Men det är hård konkurrens om platserna i startelvan också, säger Lyyski om petningen.

Passningsspel
Efter Göteborgsmatchen var Lyyski väldigt besviken på sig själv.
– Det var mitt mål, det är bara för mig att ta det på mig. Värst kändes det förstås gentemot de andra killarna i laget. Jag var fruktansvärt besviken direkt efter matchen men nu har jag släppt det. Det är bara att träna vidare, det finns andra som gjort långt grövre tavlor än jag.
Lyyski känner att hans formkurva varit lite svajig på sista tiden.
– Jag var i riktigt bra form i januari och februari. Just nu är jag i bra fysisk form, men jag behöver mer teknikträning.
Främst är det passningsspelet Lyyski behöver slipa på.
– Det har alltid varit min styrka tidigare, jag har varit lugn och trygg i mitt passningsspel. Nu har det inte fungerat lika bra och jag vet inte om det beror på att vi tränar på konstgräs men spelar på gräs eller vad det är. Jag får träna ännu hårdare bara, ännu mera bollträning så ska det nog bli bra.

Revanschsugen
Vad gäller gårdagens petning kan man konstatera att det var första gången på flera säsonger Lyyski tvingats nöta bänk.
– Men jag vet ingen fotbollsspelare som aldrig sitter på bänken, så någon gång ska väl jag också göra det. De som får spela ska njuta av situationen istället, för jag tänker inte sitta kvar där någon längre tid.

Djurgården vann för övrigt gårdagens match mot Trelleborg med 3-0, vilket innebar lagets första trepoängare den här säsongen.

Läs om de övriga ex-IFK:arnas prestationer i Allsvenskan i dagens Nya Åland.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax