DELA

Tuff EM-start för Finland

CURLING. Från nybörjare till spel i inofficiella junior-EM på mindre än ett år.
En kvintett lovande ÅCK-curlare har tagit stora kliv inom sporten – men fick i gårdagens mästerskapspremiär en fingersvisning om hur långt avståndet till toppen är.
– Att ens ha tagit sig hit på så kort tid är en prestation. Nu handlar det om att skaffa sig erfarenhet, säger coachen Mari Wickström efter 2–10 mot Tjeckien.
Ålänningarna Orvar Nordberg, Hemming Hanses, Isak Nordlund, Melker Lundberg (skip) och Jonas Fellman utgör det finska juniorlandslaget som i dagarna spelar European Junior Curling Challenge i Prag.
Kvintetten, som representerar Ålands curlingklubb till vardags, började spela curling så sent som i februari i fjol och kvalade in till EJCC – ett slags inofficiellt junior-EM då de främsta europeiska nationerna inte deltar – via sin vinst i junior-FM i höstas.
I går var det dags för premiärmatchen av European Junior Curling Challenge där 18 nationer kämpar om en plats i junior-VM i Estland till våren.


”Stora siffror”
Finland ställdes mot hemmanationen Tjeckien och fick en tuff inledning på sitt första internationella mästerskapsäventyr.
Tjeckien vann med 10–2 efter att Finland gett upp matchen med sju av tio omgångar spelade.
– Det är klart att det är ett tufft motstånd att inleda mot. Tjeckien hör ju till gruppens favoriter, säger Mari Wickström från ÅCK som agerar coach i Tjeckien.

Läs mer i måndagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax