DELA

Tredje guldet i FM för seglare

SEGLING. För tredje året på raken seglade Daniel Mattsson och Johan Nyström hem FM-guldet för 606:or.
– Det blev tajt, vi måste ta hem sista seglingen för att vinna, säger Mattsson.
För två år sedan styrde Ålands segelsällskaps Daniel Mattsson och Johan Nyström 606:an Ebba Grön först över mållinjen i FM. I fjol upprepade man bedriften i nya båten Casinopaf och i helgen var det dags på nytt i Helsingfors.
– Vi körde fredag, lördag och söndag och seglade totalt åtta seglingar. Totalt deltog 20 båtar med ett hårt startfält, beskriver Mattsson.
Tuffast kamp blev det mot Petri Leskinen och Mika Aarnikka.
– Petri har varit med i två OS och är en riktigt duktig seglare. Det blev tajt på slutet och vi måste ta hem sista seglingen för att vinna. Vi hade nästan pratat om att vara nöjda med silvret, men vi spikade det, säger Mattsson och tillägger:
– De andra var nog rätt möra, de hade redan tagit guldet.

Ödmjukt inför
Seglarna fick visa prov på sina kunskaper i alla sorters väderförhållanden.
– På fredagen blåste det hårt med vindar på 15-16 meter i sekunden, på lördagen var det vackert sommarväder och på söndagen något mittemellan. Det var alla vindar, och det bevisade att vi klarar av alla förhållanden.
Inför FM hade Mattsson och Nyström ingen uttalad målsättning.
– Visst ville vi vinna, men vi var ändå ganska ödmjuka eftersom hälften av starfältet kunde ha vunnit. Men vi vann ju jubileumsregattan i Uppsala helgen innan och hade extra bra självförtroende, det känns kul att vinna två regattor på rad, säger Daniel Mattsson.

Hemmaplan nästa
Härnäst väntar Mariehamnsregattan på hemmaplan i mitten på juli.
– Det kommer båtar från både Sverige och fastlandet, men det som är kul är att alla ålänningar deltar. I fjol vann vi precis mot ”Hentti” (Henrik) Lundberg och det vill vi gärna göra igen.
Därefter väntar svenska mästerskapen i Gävle, som avgörs i augusti.
– Där blir det mycket båtar och det ser vi fram emot, säger Mattsson.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax