DELA

Tipsligan vill se inhemska spelare i startelvan

FOTBOLL. Ju bättre rustad WHA är för tv-sändningar, ju fler av IFK:s hemmamatcher som tv-sänds och ju fler unga inhemska spelare IFK har i startelvan i varje enskild ligamatch – desto mer pengar kan man vänta sig från Tipsligan den här säsongen.

Det tv-avtal som tecknats mellan Tipsligan och Urho-tv inför årets fotbollssäsong ger ligaklubbarna ett välkommet tillskott i kassan. Det har tidigare talats om 100.000 euro per klubb, en siffra som dock inte har bekräftats.
Nu har Tipsligan bestämt att dela ut tv-pengarna enligt ett poängsystem som utgår från tre olika kriterier.
– Det första kriteriet är väldigt demokratiskt. Det går ut på att den arena där man spelar ska uppfylla de minimikrav som ställs för att man ska kunna producera televisionssändningar, säger Peter Lundström, tävlingschef på Tipsligan.
Det andra kriteriet har att göra med hur många av en klubbs hemmamatcher som tv-sänds.
– Hemmalaget får en viss summa pengar för varje match som tv-sänds. Det är kanske en fördel om man ligger bra till i tabellen eftersom tvn väljer att visa de intressantare och hetare matcherna, säger Lundström.

Inhemska spelare
Slutligen får klubben mer pengar ju högre upp i tabellen man placerar sig och ju fler inhemska spelare man använder sig av i varje enskild ligamatch. Klubbar med minst sex inhemska spelare i öppningselvan får poäng. Har man dessutom två spelare som är under 21 år ger det extra mycket poäng.
– När vi tog fram kriterierna undersökte vi först hur andra ligor i Europa fördelar sina tv-avtalspengar. FIFA har ju 6 5 regeln på gång där de vill att klubbarna ska ha minst sex inhemska spelare på planen samtidigt. Det här är vår nationella tolkning av den regeln. Vi vill visa att vi värnar om våra egna spelare och att vi vill befrämja fostrandet av inhemska unga spelare, säger Lundström och tillägger:
– Men det rör sig absolut inte om något tvång. Tränarna väljer fortfarande den startelva de själva vill och klubbarna får fortsättningsvis rekrytera vilka spelare de vill.

Gäller ett år
Alla klubbar får alltså inte en lika stor del av tv-pengarna.
– Jag kommenterar inga summor men en ren gissning är att det som mest kan bli en skillnad på plus 30-40 procent mellan det lag som får minst och det lag som får mest pengar, säger Lundström
Kriterierna som styr pengautdelningen gäller till att börja med bara för säsongen 2010.
– Systemet är gjort för ett år framåt. Sedan tittar vi hur det blev i verkligheten, om det var rättvist eller orättvist, vad som var lyckat eller mindre lyckat, och sedan får vi se om vi får göra några justeringar, avslutar Lundström.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax