DELA

Tillbaka till tvåan

FOTBOLL. Mikael Sundström vet vad som krävs för spel i division II. Ex-IFK:aren har tre säsonger i tvåan bakom sig. Och att IFFK får en bra start på säsongen tror Sundström är viktigt.
– Ännu viktigare då man kommer underifrån, säger han.
På lördag är det premiär för IF Finströmskamraterna i division II. Mittfältaren Mikael Sundström vet vad som väntar.
Under tre säsonger spelade han i tvåan med IFK Mariehamn och erhöll bland annat Guldbollen år 2002. Nu är han tillbaka i serien fastän i den rödvita dräkten.
Förra säsongen dominerade IFFK totalt sin division III-zon. Adelsmärket var att laget rullade boll, så att underlaget är jämnt är ytterst viktigt för Finströmslaget.
– Med bra planer spelade vi ut många lag ifjol, säger Sundström.
Som exempel hade IFFK 15-0 totalt på två matcher mot JyTy som inte var något bottenlag i trean.
Lördagens premiär sker på gräsplanen i Markusböle. Vid fjolårets hemmapremiär var planen vid denna tidpunkt betydligt mer brun än grön.
– Den är mycket bättre än förra året, säger Sundström.

Hoppas på publik
Mycket har hänt sedan Sundström senast spelade i tvåan. Då var IFK laget nummer ett på ön trots att spel i division II. Och publiktillströmningen var väldigt bra för den nivån
– Vi hade 400-500 per match, minns Sundström.
Nu när IFFK tar klivet upp så är IFK i ligan. Och även Åland United har ett lag i damernas högsta serie.
– Vi får hoppas att det kommer lite publik.

Inte bekymrad
På försäsongen har IFFK mött två lag från finländska division II. 31 mars blev det förlust borta mot KontU med 1-0 och 14 april vann LPS med 2-0 på Klaras plan i Näfsby. Sundström tycker IFFK gjorde en godkänd insats mot KontU. Då hade ålänningarna även flera spelare borta.
– Då tycker jag vi stod upp bra. Grusmatchen var inte lika bra. Det var mer grisigt spel.
Förra säsongen var IFFK givet i toppen av trean. Exakt var Finströmslaget står sig i tvåan är det svårt att sia om. Sundström tror dock att IFFK ska kunna klara nytt kontrakt med rätt inställning.
– Jag är inte bekymrad att vi inte håller oss kvar sett till spelarmaterialet.

Flera med rutin
I IFFK:s trupp finns det flera spelare med division-II rutin och högre upp i systemet. Tommy och Peter Lundberg har bägge representerat IFK på liganivå och Marcus Lindholm har spelat i tvåan.
Spelare som David Welin och Joakim Signell har funnit med i IFK:s träningstrupp på nivån som nu väntar. Och chansen att någon grönvit spelare dyker upp i tvåan finns förstås även i år.
– Från ifjol har vi ett välfungerade farmaravtal med IFK.

Brasseanfallare
Lördagens motståndare P-Iirot från Raumo har ett imponerade facit på försäsongen. Det har blivit nio segrar, en oavgjord match och två förluster. Många av segrarna har även kommit mot division II-lag från samma zon.
IFFK:s Toni Lyyski är gammal bekant med P-Iirots tränare Tero Suonperä. De två har spelat tillsammans i Karleby. Raumolaget satsar på att vara bland de tre främsta i serien.
– P-Iirot är ganska bra. Antagligen finns det sämre lag än dem i serien, säger Lyyski.
I P-Iirot bör IFFK:arna se upp med den brasilianske Diego Cordoba som är ett vasst anfallsvapen.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax