DELA
Foto: Johan Orre

Till ÅU:s stora glädje: IFK närmar sig finska serien

FOTBOLL. När ÅU brottas med publiktapp och ansträngd ekonomi kan IFK:s damer kanske vara lösningen på ligalagets problem.
– Vår förhoppning är att IFK flyttar över till det finländska seriesystemet, säger ÅU:s sportchef Mikael Virta.

Nu är det, förmodligen, slut på meriterade utlandsproffs, säger Åland Uniteds sportchef Mikael Virta. På grund av fortsatt publiktapp och en redan ansträngd ekonomi tvingas ÅU, som situationen är just nu, skära ner på sina utgifter.
Precis som i de flesta klubbar är det spelartruppen som slukar mest pengar i ÅU. Men enligt Mikael Virta har damlaget inte råd att reducera antalet spelare ytterligare. I stället får man se sig om efter billigare alternativ.
Det är här som IFK Mariehamns damer kommer in i bilden. Så länge IFK spelar i Sverige får de två klubbarna – IFK och ÅU – inte teckna farmaravtal. Men skulle IFK välja spel i Finland är det fritt fram.
– Våra möjligheter att överleva hänger mycket ihop med IFK Mariehamns situation. Skulle IFK flytta över sitt damlag till det finska seriesystemet kan vi upprätta ett farmar- och samarbetsavtal, vilket skulle innebära att vi får tillgång till flera lokala förmågor, säger Mikael Virta, som menar att ett samarbete även skulle ge reservspelare i Åland United chansen att få behövlig matchtid i IFK.

”Ser över möjligheten”

– Det skulle vara till gagn för alla inblandade parter. Som det är nu har vi samarbetsavtal med Pargas IF, men det avtalet fungerar bara en väg: Att vi lånar ut spelare till dem.
Enligt IFK:s föreningschef, Thomas Fonsell, är IFK:s vara eller icke vara i det finska seriesystemet uppe för diskussion i princip varje år. Skillnaden i år är att tongångarna bland IFK:arna är en annan.
– Efter varje säsong gör vi en enkät där spelarna får tycka till om säsongen som varit och framtiden. Tidigare har spelarna varit väldigt tydliga med att de vill spela i Sverige. I år är det allt fler som kan tänka sig spel i Finland, säger han.

Med andra ord närmar sig IFK:s damer spel i Finland?

– Vi ser över den möjligheten. Som det har varit i år hade både ÅU och IFK mått bra av ett farmaravtal, eftersom båda lagen lidit av spelarbrist. Men det finns också nackdelar med att byta från Sverige till Finland. Det kostar mera och resorna blir mera tidskrävande.
– Men inget beslut är på något sätt taget ännu.

När räknar IFK med att ta ett beslut i frågan?

– Någon gång i oktober eller november, säger Thomas Fonsell avslutningsvis.