DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Ny matchtid – så ska ÅU dra publik

FOTBOLL. Publikdrömmen förvandlades till fiasko.

Nu hoppas Åland United att fredagskvällens avsparkstid ska locka publik till WHA.

– 18.30 är en tid vi kommer att se över till nästa säsong, säger sportchefen Mikael Virta inför TPS-matchen.
Inför säsongen gick Finska damligan ut med målsättningen om en publikökning på 25 procent. Mikael Virta gick ut ännu hårdare i Nya Åland och siktade på en 35-procentig ökning av Åland Uniteds publik.

Svaga resultat har gett United en annan verklighet: publiksnittet sjunker jämfört med i fjol, vilket också gäller för ligan i stort.

Kanske kan morgondagens hemmamatch mot TPS bli ett trendbrott. I vanliga fall spelar Åland United sina hemmamatcher på Wiklöf Holding Arena klockan 16.30 på lördagar. Men i slutspelsseriens andra omgång gäller fredag 18.30 mot Åbolaget.

– Folk som inte går på våra matcher har hört av sig till mig och sagt att 16.30 på lördagar inte är en bra tid. Därför kommer vi att se över om det är 18.30 vi ska spela på framöver på lördagar. Fredagar fungerar i regel inte som matchdag för våra motståndare, säger Mikael Virta.

Från att ha haft 364 åskådare i snitt per match silversäsongen 2014 till 216 i fjol har Åland United hittills i år lockat 1 595 personer totalt till sina nio hemmamatcher.

177 åskådare per match är en 18-procentig nedgång jämfört med i fjol.

– Det rimmar förstås illa med ligans mål om att öka snittet och mina egna stora ord om att vi ska växa med 35 procent, vilket jag tycker borde vara realistiskt. Uppenbarligen säljer inte vår produkt. Men om fem år tror och hoppas jag att vi snittar 600 per match, annars är det ju bara bajs, säger Mikael Virta.

Tunturi på väg bort

Den svaga publiktillströmningen får följdeffekter på Åland Uniteds lagbygge. Än så länge har laget bara gjort klart med sina fem juniorspelare om en fortsättning 2017, och hur stor trupp budgeten tillåter för nästa säsong är höljt i dunkel.

– Mycket mindre trupp än vi har i dag kan vi inte ha (17 spelare). Just nu går vi igenom vilka spelare som vill vara kvar, vilka vi vill behålla och vilka Maiju Ruotsalainen (nästa säsongs tränare, reds. anm.) vill se i truppen. Om vi sen ens har råd att tänka på Cynthia Uwak är högst oklart, säger Mikael Virta.

En av dem som aviserat att hon vill lämna laget är den landslagsmeriterade mittfältaren Julia Tunturi, som tillsammans med Kaisa Kotka missar morgondagens TPS-match på grund av skador.

– Julia vill gärna testa på spel i en annan liga. Som jag förstår det finns det intressenter för henne redan, säger Mikael Virta.